A- A+
Στεγαστικά δάνεια κάτω του κόστους λόγω ΕΚΤ – Προβλέψεις για «πάγωμα» του ευρωεπιτοκίου
Νέες προβλέψεις για σταθεροποίηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1,50% για αρκετούς μήνες ακόμη έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ανακουφίζοντας όσους έχουν πάρει δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s σε έκθεσή του για την ευρωζώνη τονίζει ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό το κόστος δανεισμού τουλάχιστον έως και το πρώτο τρίμηνο του 2012, με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας στην οικονομία.

Οι οικονομολόγοι της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι η ΕΚΤ θα αναβάλει τα όποια σχέδια για αύξηση επιτοκίων μέχρι την Άνοιξη του 2012.

Ανάλογη εκτίμηση είχε διατυπώσει πριν λίγες ημέρες και η Barclays, σύμφωνα με την οποία το ευρω-επιτόκιο θα παραμένει σταθερό στο 1,50% έως και το 2013.

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες η αγορά περίμενε ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μία ή δύο αυξήσεις του επιτοκίου του ευρώ έως και το τέλος του 2011.

Στεγαστικά δάνεια κάτω του κόστους

Το γεγονός αυτό αναμένεται να ανακόψει την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών για τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, με τα οποία είναι συνδεδεμένα χιλιάδες δάνεια ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτήν την εξέλιξη είναι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο την περιόδο 2007 – 2008 όταν οι τράπεζες πωλούσαν προϊόντα με περιθώρια κέρδους της τάξης του 0,75% - 2%.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα δάνειο που δόθηκε την υπό εξέταση περίοδο και είναι συνδεδεμένο με το euribor 3μηνης διάρκειας, το τελικό επιτόκιο σήμερα μπορεί να διαμορφώνεται ακόμη και κάτω από το 2,50%!

Από την άλλη βέβαια έχουν δοθεί και δάνεια με υψηλότερα spreads που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 3,50%. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μηνιαίες δόσεις αναμένεται να μείνουν σταθερές για τους επόμενους μήνες.

Ακριβές και λίγες οι νέες χορηγήσεις

Τα νέα δάνεια πάντως θα δίνονται με το «σταγονόμετρο» και με σαφώς υψηλότερα επιτόκια για όσο διάστημα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Πλέον το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στις νέες χορηγήσεις φτάνει το 4,5%, ενώ το σταθερό διάρκειας 3 ετών και άνω ξεπερνά το 5% - 5,5% μετά τις τελευταίες αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, ο όγκος των νέων δανείων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς από τη μία πλευρά η ζήτηση για χρήμα παραμένει «παγωμένη» και από την άλλη οι τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν ρευστότητα, αλλά επιπλέον έχουν αυστηροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης.