A- A+
Προθεσμιακές: Οριακή άνοδος στα επιτόκια τον Απρίλιο - Έρχεται βουτιά το Μάιο
Οριακή άνοδο σημείωσε τον Απρίλιο η μέση απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Απρίλιο. Πού οφείλεται η αύξηση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το τελευταίο 15νθθήμερο του Απριλίου σημειώθηκαν κάποιες εισροές καταθέσεων, από λογαριασμούς του εξωτερικού και από αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, μετά την τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την αξιολόγηση.

Οι νέες τοποθετήσεις

Κάποια από αυτά τα κεφάλαια τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς με επιτόκια έως και 1,2% έναντι 0,50% - 0,60% που ίσχυε για το παλαιό χρήμα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος να διαμορφωθεί στο 0,68% από 0,66% ένα μήνα νωρίτερα.

Στις διάρκειες από 13 έως 24 μήνες το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 0,67% από 0,66% το Μάρτιο.

Έρχεται βουτιά το Μάιο

Έκτοτε βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων τους έως και 20 μονάδες βάσης.

Στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για το Μάιο θα διαφανεί αυτή η προσαρμογή.

Πλέον η οροφή για το νέο χρήμα είναι το 1%, ανεξαρτήτως διάρκειας και για το παλαιό χρήμα το 0,60% για διάρκεια άνω των 3 μηνών.

Αναλυτικότερα, οι παράγοντες προσδιορισμού των επιτοκίων είναι οι εξής:

1) Ποσό κατάθεσης

Τα καλύτερα επιτόκια προσφέρονται για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Για μικρότερα ποσά οι αποδόσεις πέφτουν. Σε γενικές γραμμές για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ τα επιτόκια κινούνται στην περιοχή του 0,40% - 0,45%, ενώ για χαμηλότερα ποσά μεταξύ 0,25 - 0,35%.

2) Χρόνος καταβολής τόκων

Υψηλότερα επιτόκια προσφέρουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα προϊόντα με καταβολή των τόκων στη λήξη.

Από την άλλη, οι καταθέσεις με προκαταβολή των τόκων ή με καταβολή τους ανά μήνα δίμηνο ή τρίμηνο, έχουν επιτόκια 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Σημειώνεται πάντως πως στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας, παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης την ημέρα καταβολής των τόκων χωρίς καμία ποινή.

3) Ευελιξίες αυξομείωσης ποσού

Ορισμένα προγράμματα προσφέρουν τη δυνατότητα αυξομείωσης του ποσού της κατάθεσης κατά τη διάρκειά της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καταθέτης μπορεί να προσθέσει επιπλέον ποσά στο λογαριασμό του και να λάβει το ίδιο επιτόκιο.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα πρόωρης μερικής ανάληψης της κατάθεσης.

Οι ευελιξίες αυτές «κοστίζουν» σε επίπεδο αποδόσεων 5 μονάδες σε ετησιοποιημένη βάση.

4) Προγράμματα επιβράβευσης

Οι προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν εκτός από τόκους και επιβράβευση σε είδος έχουν χαμηλότερα επιτόκια έως και 10 μονάδες βάσης σε σχέση με τις κλασικές.

Κι αυτό διότι ο καταθέτης επιβραβεύεται μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης.

Έτσι, μπορεί να πραγματοποιήσει αγορές με έκπτωση ή πληρώνοντας καθόλου στις συνεργαζόμενες με την τράπεζα επιχειρήσεις.

Αν συνυπολογιστεί και αυτό το όφελος, η τελική καθαρή απόδοση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις απλές προθεσμιακές.

Έρχονται κι άλλες μειώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τουλάχιστον μία ακόμη μείωση των προθεσμιακών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι τα καταθετικά υπόλοιπα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα κινηθούν ανοδικά.

Για το λόγο αυτό, τραπεζικά στελέχη προτείνουν στους καταθέτες να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα σε μία προθεσμιακή, ώστε όταν τα επιτόκια κινηθούν πτωτικά, να συνεχίζουν να κερδίζουν τόκους, βάση των σημερινών υψηλότερων αποδόσεων.

Και για όσους φοβούνται μήπως εγκλωβιστούν σε μία προθεσμιακή κατάθεση, προτείνουν τα προϊόντα που επιτρέπουν τη χωρίς κόστος πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων.

Τέλος, συστήνουν στους καταθέτες να προτιμούν τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα επιβράβευσης καρτών, στα οποία το τελικό όφελος είναι υψηλότερο.

Συγκρίνετε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις σε 1'