A- A+
Έσπασε το πτωτικό σερί των καταθέσεων ιδιωτών - Σε χαμηλό 11 ετών οι προθεσμιακές
Ανοδικά κινήθηκαν τα καταθετικά υπόλοιπα των ιδιωτών τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της χρονιάς, καθώς μειώθηκε η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 352 εκατ. ευρώ, έπειτα από σωρευτική πτώση 1,62 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η άνοδος προήλθε από τους λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης (τρεχούμενοι, Ταμιευτήριο), τα υπόλοιπα των οποίων ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 640 εκατ. ευρώ.

Χαμηλό 11 ετών για προθεσμιακές

Στον αντίποδα, πτώση 288 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών, τα οποία έπεσαν από τον Ιανουάριο του 2006 κάτω από τα 40 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου μήνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η αβεβαιότητα ανάγκασε καταθέτες να σπάσουν τις προθεσμιακές τους ή να μην τις ανανεώσουν, φοβούμενοι σκλήρυνση των capital controls.

Μεγάλη πτώση στις επιχειρήσεις

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση που έφτασε τα 1,02 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 16,85 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την πτώση της κατανάλωσης τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν από τους χειρότερους μήνες για το λιανεμπόριο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Συνολικά, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 313 εκατ. ευρώ.