A- A+
Ξεκινούν «κουρέματα» στα στεγαστικά δάνεια - Με ποιους τρόπους θα χαρίζονται χρέη
Επιθετικότερη πολιτική στις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι τράπεζες, με στόχο να «θεραπεύσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες χορηγήσεις.

Με τη βοήθεια και των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης επισφαλειών αναμένεται να προωθήσουν πιο ...εξωτικές λύσεις σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητα με εμπορικής αξία σημαντική χαμηλότερη των οφειλών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες αναμένεται να προωθήσουν τους ακόλουθους τύπους οριστικής διευθέτησης:

1) Πώληση του προσημειωμένου ακινήτου και απαλλαγή του δανειολήπτη από τα χρέη του

Ουσιαστικά, ο δανειολήπτης παραδίδει το ακίνητο, με ή χωρίς τη θέλησή του στην τράπεζα, και η τελευταία είτε το πουλάει ή το εκμεταλλεύεται.

Η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες, ακόμη και με μείωση της δόσης, να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αρκετοί θα είναι οι δανειολήπτες που θα αποδεχθούν αυτή τη λύση, αφού παραδίδοντας τα ...κλειδιά του σπιτιού τους, θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους.

2) Ανταλλαγή του ακινήτου με μικρότερο

Οι τράπεζες θα προτείνουν σε δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα να ανταλλάξουν το ακίνητό τους με μικρότερο, με ταυτόχρονη μείωση του χρέους τους.

Έτσι, η τράπεζα θα εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο ακίνητο και ο δανειολήπτης θα πληρώνει χαμηλότερη δόση, καθώς το χρέος του θα προσαρμοστεί στην εμπορική αξία του μικρότερου ακινήτου.

3) Διαχωρισμός της οφειλής σε δύο μέρη

Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο, που θα είναι κοντά στην εμπορική αξία του ακινήτου, θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά.

Το δεύτερο μέρος του χρέους θα παγώνει για διάστημα τουλάχιστον 4 ετών, χωρίς επιβάρυνση σε τόκους.

Αφού περάσει αυτή η περίοδος χάριτος, θα επανεξετάζεται η περίπτωση του δανειολήπτη, και ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του και των τιμών στην κτηματαγορά, θα γίνεται νέος διακανονισμός.

Συνεργασία με μεσίτες

Η ενεργητική διαχείριση των προσημειωμένων ακινήτων οδηγεί τις τράπεζες στη σύναψη συνεργασιών με ανθρώπους της κτηματαγοράς, όπως οι μεσίτες.

Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει ευκολότερη η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που είναι ενεχυριασμένη και θα εκμεταλλεύονται καλύτερα τις τάσεις της αγοράς.

Η Cepal, η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Alpha Bank και η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση δανείων λιανικής έως και 10 δισ. ευρώ, θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με μεσιτικά γραφεία για το σκοπό αυτό.

Το παράδειγμά της εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες.