A- A+
Προθεσμιακές: Στο 1% πέφτει ο πήχης των επιτοκίων για το νέο χρήμα
Κατά 20 μονάδες βάσης, στο 1%, περικόπτουν οι τράπεζες τις αποδόσεις που προσφέρουν στο νέο χρήμα που θα έλθει και θα τοποθετηθεί σε προθεσμιακή κατάθεση.

Οι τράπεζες προχωρούν σε αυτήν την προς τα κάτω αναπροσαρμογή, καθώς κλείνει η αξιολόγηση και αίρεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα που επικράτησε τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, χρήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων και εμβάσματα από λογαριασμούς, καθώς και καταθέσεις χαρτονομισμάτων, θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής χαμηλότερα επιτόκια.

Οι νέες περικοπές

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Παρασκευή 19/5, μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς, οι συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε προς τα κάτω αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους.

Οι προθεσμιακές για το νέο χρήμα διατίθενται για διάστημα από 3 έως 12 μήνες, ωστόσο δίνουν τη δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης ανάληψης των καταθέσεων κάθε μήνα.

Επιπλέον, παραμένουν ελκυστικότεροι και σε επίπεδο αποδόσεων από τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα για χρήματα που είναι εγκλωβισμένα στο σύστημα λόγω των capital controls, τα επιτόκια για τα οποία κινούνται κατά μέγιστο στην περιοχή του 0,60%.

Άλλωστε, όπως σας έχουμε ενημερώσει, και αυτά τα επιτόκια θα περικοπούν, με στόχο η μέση απόδοση να πέσει στο 0,50% τους επόμενους μήνες.

Πρώτη το χορό των μειώσεων άνοιξε η Alpha Bank και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.