A- A+
Ξεκινούν την Τρίτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις - 15νθήμερη περίοδος φέτος - Κυριακή 7/5 ανοιχτά
Ξεκινούν την Τρίτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες για πρώτη φορά θα διαρκέσουν 15 ημέρες αντί των 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η ΕΣΕΕ με εγκύκλιό της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των εκπτώσεων και την προσήκουσα διενέργειά τους, καθώς και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή.

Μετά τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 4446/2016, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έτσι όπως ήταν γνωστό (1ο δεκαήμερο Μαΐου και 1ο δεκαήμερο Νοεμβρίου), έχει πλέον τροποποιηθεί.

Πρώτο 15νθήμερο

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Οι οριζόμενες εκπτωτικές περίοδοι διαρκούν συνολικά 30 ημέρες ετησίως (άρα μπορούν να «σπάσουν» σε δύο 15νθήμερα ή τρία 10ήμερα ή 10 τριήμερα κοκ.).

Οι ανοιχτές Κυριακές

Σε αυτές, σύμφωνα με την σχετική διάταξη του ν. 4177/2013 περιλαμβάνονται 2 Κυριακές προαιρετικής λειτουργίας, που καθορίζονται επίσης με απόφαση του κάθε Αντιπεριφερειάρχη.

Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η απόφαση δεν έχει εκδοθεί, ισχύουν τα πρώτα 15νθήμερα Μαΐου και Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών μπορούν γενικώς να εκδοθούν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όπως προαναφέρθηκε, πλην όμως, ειδικά για φέτος, πρώτη φορά εφαρμογής του νέου νόμου, η απόφαση έπρεπε να εκδοθεί μέχρι 22 Μαρτίου.

Οι περίοδοι ανά περιοχή

Έως τις 22 Μαρτίου λοιπόν εκδόθηκαν οι εξής αποφάσεις και κατ’ ακολουθία ορίστηκαν για τους συγκεκριμένους νομούς οι παρακάτω ημερομηνίες:

1 – 15 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

- Νομός Ηλείας
- Νομός Καστοριάς

1 – 15 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 14 Μαΐου

- Δήμος Παιονίας (Νομού Κιλκίς)

1 – 13 Μαΐου και 26 – 28 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

- Νομός Δράμας

1 – 10 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

- Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
- Νομός Χαλκιδικής
- Νομός Λαρίσης
- Νομός Τρικάλων
- Νομός Μαγνησίας
- Νομός Άρτας
- Δήμος Κιλκίς

2 – 11 Μαΐου με προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 7 Μαΐου

- Νομός Καρδίτσας

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθούν και οι αποφάσεις που έχουν ορίσει για τους νομούς τους ενδιάμεσες εκπτώσεις εκτός Μαΐου και Νοεμβρίου (και άρα δεν έχουν δικαίωμα να τις κάνουν εντός του προσεχούς Μαΐου), ως ακολούθως:

1 – 15 Σεπτεμβρίου και 18 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου

- Νομός Αιτωλοακαρνανίας

4 – 18 Μαρτίου και 1 – 15 Σεπτεμβρίου

- Νομός Έβρου

17 – 31 Μαρτίου και 1 – 15 Σεπτεμβρίου

- Νομός Ξάνθης

14 – 28 Μαρτίου και 1 – 15 Σεπτεμβρίου

- Νομός Ροδόπης

1 – 15 Μαρτίου και 1 – 15 Σεπτεμβρίου

- Νομός Δωδεκανήσου
- Νομός Ηρακλείου Κρήτης εκτός τουριστικών Δήμων

18 – 28 Απριλίου και 11 – 31 Οκτωβρίου
- Τουριστικοί Δήμοι Νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Φαιστού.

Στις λοιπές περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Νομοί Αττικής και Αχαΐας, οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν από την 1η έως την 15η Μαΐου με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 7 Μαΐου.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

Η αναγραφή των τιμών

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.