A- A+
Μεγάλη πτώση των επιτοκίων euribor – «Ανάσα» στα στεγαστικά δάνεια
Πτωτικά κινούνται τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια euribor, με τα οποία είναι συνδεδεμένα χιλιάδες στεγαστικά δάνεια. Η ΕΚΤ βάζει «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων προς όφελος των δανειοληπτών.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς ΕΔΩ
Λυτρωτικές για όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σε ευρώ και σε ελβετικό φράγκο είναι οι διακυμάνσεις των διατραπεζικών επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους σε ολόκληρο τον πλανήτη αναγκάζει τις νομισματικές αρχές να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών.

Συγκεκριμένα:

- Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι γνωστοποίησε ότι θα κρατήσει για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή κοντά στο μηδέν

- Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει στο 1,50% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, έως ότου ξεπεραστούν τα προβλήματα με τα χρέη στην ευρωζώνη, παρά τις αντίθετες προβλέψεις που διατυπώνονταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες

- Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε στις αρχές Αυγούστου σε μείωση των επιτοκίων του νομίσματος της χώρας «κοντά στο μηδέν» με στόχο να συγκρατήσει την ανατίμηση του νομίσματός της

Οφέλη στα ελληνικά στεγαστικά

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις τα διατραπεζικά επιτόκια έχουν κινηθεί πτωτικά. Το Euribor 3μηνης διάρκειας από το υψηλό του 1,615 στις 26 Ιουλίου έπεσε στις 15 Αυγούστου στο 1,538.

Αντίστοιχα, το Libor 3μήνου του ελβετικού φράγκου διαμορφώνεται πλέον στο 0,05 από το υψηλό του 0,19 νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Το γεγονός αυτό ευνοεί όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίοι είδαν φέτος τις δόσεις τους να αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων διεθνώς.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική που διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα συμβάλλει για τη διατήρηση των μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων στα τρέχοντα επίπεδα.

Φρένο στις αυξήσεις των δανείων σε φράγκο

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις δόσεις που πληρώνουν κάθε μήνα στην τράπεζα όσοι έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, είναι το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε ακόμη περισσότερο τα επιτόκια του νομίσματός της.

Μετά από αυτήν την απόφαση, οι δόσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά τόσο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, όσο και λόγο της αναμενόμενης υποχώρησης του φράγκου σε σχέση με το ευρώ, η ισοτιμία των οποίων είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της υποτίμησης του ευρώ, αρκετοί δανειολήπτες βρέθηκαν να πληρώνουν έως και 20% υψηλότερες δόσεις μέσα σε ένα χρόνο.