A- A+
Ζημιές μετά από φόρους 18,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Attica Bank στο α΄ τρίμηνο του 2013
Ζημιά ύψους 18,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Attica Bank στο α΄ τρίμηνο του 2013 έναντι ζημίας 5,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η επιδείνωση αποδίδεται στις αυξημένες προβλέψεις.

Την υπό εξέταση περίοδο τα συγκεντρωτικά λοιπά έσοδα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημία 12,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 19,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση.

Το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε ζημία 25,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 24,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Θετικά ίδια κεφάλαια

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο τέλος του α΄ τριμήνου τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε θετικό έδαφος στα 84,08 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα ο ο Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η θετική καθαρή θέση είναι αποτέλεσμα της αταλάντευτης προσήλωσης της Διοίκησης της Τράπεζας, στην ορθή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και στην εν γένει διαχείριση των λειτουργικών κινδύνων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα θωρακίσει κεφαλαιακά την Τράπεζα με την διαμόρφωση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ρευστότητα και τη συνακόλουθη πιστωτική επέκταση, λαμβανομένων πάντα υπόψη των δεδομένων της νέας περιόδου.

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

- Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,8 δισ. ευρώ.

- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 31/03/2013 σε 21,6%.

- Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 31/03/2013 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανέρχεται σε 12,1 εκ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ την συγκριτική περίοδο του 2012, αυξημένες κατά 12% περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 373,9 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,3% περίπου σε σχέση με τη χρήση του 2012. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 31/3/2013 διαμορφώθηκε σε 42,2%.

- Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω ο Όμιλος λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική συγκυρία και το δυσμενές κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει, συνέχισε την σταθερή πολιτική προβλέψεων των τελευταίων ετών στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των κινδύνων, με τον δείκτη προβλέψεων προς μέσο όρο χορηγήσεων να διαμορφώνεται στις 136 μ.β. για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

- Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση της τάξης του 68,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012 ως συνέπεια του κύκλου ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, που έχει ως απόρροια τη μείωση των εσόδων από τόκους λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και την αδυναμία πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές για την άντληση χαμηλού κόστους ρευστότητας.

- Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 11,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 47,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

- Θα πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί η καθαρή μείωση των λειτουργικών εξόδων αφαιρουμένων των προβλέψεων και των αποσβέσεων κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 19,5% και η καθαρή μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 7,7% περίπου. Στο σύνολο των λειτουργικών εξόδων, με την προσθήκη και των αμοιβών μισθοδοσίας η μείωση είναι της τάξης του 11,4%.