A- A+
Ζημιές 4,7 δισ. το 2012 για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank – Στόχος ο ιδιωτικός χαρακτήρας
Με σημαντικές ζημιές έκλεισε το 2012 για τις Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, της αύξησης των επισφαλειών και της πίεσης στα καθαρά έσοδα.

Στις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης που εξέδωσαν οι τρεις όμιλοι, εκφράζεται η αισιοδοξία για τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Πιο κοντά σε αυτό το στόχο βρίσκεται η Alpha Bank λόγω της θετικής καθαρής της θέσης, ενώ η διοίκηση της Εθνικής υπογραμμίζει το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό.

Αισιοδοξία για αυξήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διευρυμένο Όμιλο της ΕΤΕ από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό».

Παράλληλα, σε συμφωνία και ακολουθώντας τις οδηγίες του Eurogroup, επεσήμανε πως «επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την άμεση και ενεργητική διαχείριση των πιστωτικών τίτλων του παθητικού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΕ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε πρόγραμμα επαναγοράς ιβρυδικών τίτλων ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Alpha: Θα μείνουμε ιδιωτική

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης επεσήμανε ότι η Alpha Bank επικεντρώνεται στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, της οποίας η επιτυχία ενισχύεται με την εξαγορά της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης Εμπορικής Τραπέζης.

«Ενόψει της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, και με Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επιτυχώς στις τεθείσες προϋποθέσεις ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα» τόνισε ο ίδιος.

Στη δήλωσή του ανέφερε πως «για το 2013, σε επιχειρησιακό επίπεδο αναμένουμε την εξομάλυνση του κόστους χρηματοδοτήσεως και του ύψους των ληφθεισών προβλέψεων, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας.

Τα αποτελέσματα των τριών τραπεζών

Δείτε τις αναλυτικές ανακοινώσεις των τριών τραπεζικών ομίλων