A- A+
Ζημιές 1,14 δισ. ευρώ το «ενιαίο σχήμα» Alpha Eurobank στο 9μηνο
Συνολικές ζημιές που ξεπέρασαν τα 1,14 δισ. ευρώ κατέγραψαν στο 9μηνο οι υπό συγχώνευση όμιλοι των Alpha Bank και Eurobank, παρά το ότι δεν πέρασε στα αποτελέσματα το «κούρεμα» του 50%.

«Κατεβάστε» τα αποτελέσματα

Τα μεγέθη των δύο τραπεζών τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 είναι επηρεασμένα αρνητικά από τις απομειώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι και από τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των καθυστερήσεων στα δάνεια.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στο αρχικό PSI, που προέβλεπε «κούρεμα» 21%, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών πέτυχαν να προσαρμώσουν τα αποτελέσματά τους στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μετά την οριστικοποίηση των όρων εφαρμογής της.

Έτσι, οι ζημιές από το περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50% θα περάσουν στα βιβλία τους είτε στα αποτελέσματα 12μήνου της φετινής χρονιάς ή στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2012.

Οι ανακοινώσεις

Η Alpha Bank κατέγραψε καθαρά κέρδη 41,6 εκατ. ευρώ (από 75,8 εκατ. ευρώ πέρυσι) για το 9μηνο του 2011, μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ύψους 827,4 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ζημιές απομειώσεως των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου οι καθαρές ζημιές την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν στα 566,7 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 89 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, πριν από τις προβλέψεις για τίτλους ελληνικού δημοσίου, αλλά και της έκτακτης εισφοράς φόρου. Μετά το PSI της 21ης Ιουλίου, η τράπεζα εμφανίζει ζημιές 575 εκατ. ευρώ.

Η συγχώνευση

Όπως ανακοινώθηκε στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς αναβάλλεται για την ερχόμενη άνοιξη, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Eurobank EFG με την Alpha Bank γνωστοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ενέργειες για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων ύψους 2,1 δισ. ευρώ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. και άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω υποχρεωτικά μετατρέψιμων τίτλων που θα καλυφθούν από την Paramount από το Κατάρ.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό αναγκαστικά θα επικαιροποιηθεί όταν αποσαφηνιστούν πλήρως οι όροι και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+) και από την άσκηση της Blackrock.