A- A+
Βενιζέλος: Πού υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Τις ρυθμίσεις διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και της βελτίωσής τους, οι οποίες έχουν συζητηθεί με την τρόικα, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος σε αυτές τις ρυθμίσεις τόνισε ότι «με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την τρόικα, είναι εφικτό και αυτό διεκδικούμε, να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αποσύρθηκε, μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη στην οποία ήταν αντίθετη η ευρωτράπεζα, αφορούσε τους περιορισμούς που τίθονταν στις ασφαλιστικές εταιρείες για αύξηση των τιμολογίων τους κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα γίνουν νόμος του κράτους είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πριν τις εκλογές ή μέσω της Βουλής αργότερα.

Οι νέες ρυθμίσεις

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «η μεγάλη καινοτομία, η οποία μετά από τη συζήτηση που έχουμε κάνει θεωρούμε ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί, είναι η άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου, που δουλεύουν προσωπικά οι ίδιοι, δηλαδή που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ».

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. «Ειδικός λογαριασμός για κάθε άτομο έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί. Δε μπορεί να κατασχεθεί, δε μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, είναι για παράδειγμα του ζευγαριού, τότε τα 1.500 ευρώ γίνονται 2.000 ευρώ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Επίσης, προβλέπουμε μια σειρά από ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την υπαγωγή στο καθεστώς αυτό, ταχύτερα, χωρίς ν' απαιτείται προηγούμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Τράπεζα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για 5 χρόνια και όχι για τρία χρόνια, και μια σειρά από άλλες διευθετήσεις οι οποίες κάνουν πολύ πιο φιλικό και χρηστικό το πλαίσιο για κάθε πρόσωπο που έχει πρόβλημα, για κάθε επαγγελματία που έχει πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος αναφέρθηκε στο κόστος για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας, το οποίο μειώνεται επίσης δραστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτήν τη στιγμή «εκκρεμούν πάνω από 10.000 αιτήσεις και φαντάζομαι ότι τώρα θα έχουμε και μια νέα γενιά αιτήσεων από τους επαγγελματίες».

Οι ρυθμίσεις από τις τράπεζες

Για τις ρυθμίσεις των δανείων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον κ. Βασίλη Ράπανο, και «επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητα και την υποχρέωση που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, να διευθετεί όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές, οι τράπεζες δηλαδή, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να μην μετατρέπεται το δάνειο σε μη εξυπηρετήσιμο, σε «κόκκινο», αλλά να διατηρείται ζωντανό και εξυπηρετήσιμο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, έως τώρα έχουν διευθετηθεί 800.000 δάνεια (400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, πάνω από 150.000 επιχειρηματικά).

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από τις τράπεζες οι διευθετήσεις αυτές να είναι κυλιόμενες και συνεχείς ώστε όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του, αυτό στην πραγματικότητα να γίνεται αποδεκτό.

Τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Μίλησα και πάλι σήμερα με τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου βρίσκονται τα στεγαστικά δάνεια του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων» υπογράμμισε σχετικά, προσθέτοντας ότι «με απόφασή μου και με νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, η μηνιαία παρακράτηση για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα έξι δέκατα (6/10) του μηνιαίου μισθού μειώθηκε στο μισό».

Τώρα η ανώτερη μηνιαία παρακράτηση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου είναι το 30% του μηνιαίου μισθού κι αν το οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνει κι άλλες πηγές, δεύτερο μισθό ή εισοδήματα από ενοίκια για παράδειγμα, όλα μαζί δεν μπορεί να δίνουν πάνω από 40% για την εξυπηρέτηση του δανείου.

Άρα το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης δανείου από ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.