A- A+
Βαρίδι για την πιστωτική επέκταση τα δάνεια ιδιωτών - Κοντά στο «0» οι επιχειρήσεις
Συνεχίστηκε τον Αύγουστο η βελτίωση της πιστωτικής μεταβολής στα δάνεια των επιχειρήσεων, ωστόσο παραμένει βαρίδι η δανειοδότηση ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι τράπεζες έχουν ανοίξει σε ένα βαθμό τις κάνουλες των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα.

Ωστόσο, τόσο η προσφορά χρήματος, όσο και η ζήτηση για δανειακά από μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε όλες τις κατηγορίες πάντως, τα ποσά που αποπληρώνουν οι δανειολήπτες είναι περισσότερα από τα νέα δάνεια που χορηγούνται.

Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται.

Η μεταβολή ανά κατηγορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Αύγουστο του 2018, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα:

- Μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,9% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 122 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 830 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 22 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -1,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

- Ιδιώτες

Αρνητική κατά 184 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 50 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.