A- A+
ΤτΕ: «Ξεχάστε τα υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις - Έρχονται νέες περικοπές
Την εκτίμηση ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του Διοικητή.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, με τη συγκράτηση της φυγής καταθέσεων από το β’ εξάμηνο του 2015 και εξής, δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες ώστε οι τράπεζες να προβούν σε μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων.

Οι μειώσεις αυτές συνεχίστηκαν με σχετικά βραδύτερο ρυθμό καθ’ όλο το 2016.

Το μέγεθος της πτώσης

Έτσι το επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας μειώθηκε κατά περίπου 80 μονάδες βάσης το β’ εξάμηνο του 2015 και κατά τι περισσότερο από 30 μονάδες βάσης το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η μέση μηνιαία υποχώρηση του επιτοκίου καταθέσεων μίας ημέρας ήταν περίπου 1/3 της μονάδας βάσης καθ’ όλη την υπό εξέταση περίοδο.

Ήταν πάντως συγκρατημένη (τρεις φορές βραδύτερη) σε σύγκριση με την περίοδο από τα μέσα του 2013 μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2015, κατά την οποία επίσης καταγράφηκε υποχώρηση αυτού του επιτοκίου.

Η πορεία στο μέλλον

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η τόνωση της εμπιστοσύνης θα ενθαρρύνει την επιστροφή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες συνεπείς με τη διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα πολύ χαμηλά επίπεδα. Στους ανοιχτούς λογαριασμούς μάλλον έχουμε πιάσει πάτο.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις ο στόχος των τραπεζών είναι η μέση απόδοση να υποχωρήσει στο 0,50% από 0,70% περίπου που βρίσκεται σήμερα.

Οι τράπεζες θα είχαν ήδη προβεί σε περικοπές των αποδόσεων, ωστόσο οι εκροές που καταγράφονται στο πρώτο δίμηνο του έτους, γύρω στα 2,5 - 3 δισ. ευρώ, δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Αυτό θα συμβεί αφού βελτιωθεί το κλίμα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον περιορισμό της αβεβαιότητας στην οικονομία.