A- A+
ΤτΕ: Για πόσο ακόμη θα υποχωρούν τα ακίνητα - Ποια θα ανακάμψουν πρώτα
Πτωτικά θα συνεχίσει να κινείται η εγχώρια αγορά ακινήτων και τα επόμενα τρίμηνα, με μειωμένους ωστόσο ρυθμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Στοιχεία για τιμές.

Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο Prodexpo.

Το μέγεθος της πτώσης

Όπως υποστήριξε, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές τιμές έχουν πέσει κατά 42% από το υψηλό τους (-36,4% σε ονομαστικές τιμές), ειδικά στα διαμερίσματα θα συνεχιστούν οι πιέσεις το επόμενο διάστημα.

Και αυτό γιατί οι τιμές τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό ανεργίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση τιμών κατά τη διάρκεια του 2014 προσεγγίζει το 7%, εκτίμηση περίπου ίδια με την αντίστοιχη του οίκου Fitch που προέβλεψε υποχώρηση 6% για το σύνολο της χρονιάς.

Ποια θα ανακάμψουν

Ο κ. Μητράκος τόνισε ότι το πρώτο τμήμα της αγοράς που θα ανακάμψει θα είναι αυτό των επαγγελματικών ακινήτων στο οποίο καταγράφεται και η μεγαλύτερη πτώση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές πώλησης στα γραφεία έχουν υποχωρήσει κατά 53%, ενώ τα ενοίκια κατά 35%.

Στα καταστήματα λιανικής η μείωση φτάνει το 52% με -40% στα ενοίκια, ενώ στα βιομηχανικά κτίρια και τις αποθήκες η πτώση φτάνει το 53,8%, σε σύγκριση με το 2008.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Όπως είπε ο κ. Μητράκος, η ελληνική αγορά ακινήτων κινείται σήμερα στο 15% της δυναμικότητάς της σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας, παραμένει σε αρνητικούς ρυθμούς καθώς πρέπει να κλείσουν πολλά ανοικτά μέτωπα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι στα ανοικτά ζητήματα περιλαμβάνονται ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος, η γρήγορη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η πιθανή κατάργηση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αλλά και η εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου.