A- A+
ΤτΕ: Έρχεται άνοδος των επιτοκίων στα δάνεια - Φθηνότερα μόνο τα στεγαστικά το 2019

Την εκτίμησή της για ανοδική πορεία στα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες διατυπώνει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην πραγματική οικονομία αναμένονται ανοδικές πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα .

Κι αυτό διότι, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων ενδέχεται να συμβάλουν απώτερα σε περιορισμό της ικανότητας μερίδας των δανειοληπτών να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Έτσι, εκτιμάται πως θα υπάρξει άνοδος του πιστωτικού κινδύνου.

Επιπλέον, εάν αντιστραφεί η πρόσφατη ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων, θα υποχωρήσει η αξία των διαθέσιμων εξασφαλίσεων για τους δανειολήπτες καθώς και των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, γεγονός που είναι δυνατόν να περιορίσει τη διαθεσιμότητα τραπεζικής πίστης για την πραγματική οικονομία.

Τα επιτόκια δανεισμού το 2019

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα έχουμε ανατροπή των τάσεων που είχαν αρχίσει να καταγράφονται από την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, πέρυσι η ανοδική τάση την οποία επί σειρά ετών ακολουθούσε το κόστος τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά ανακόπηκε περί τα τέλη του 2018, εξέλιξη που συνδέεται μεταξύ άλλων με την παρατηρηθείσα σταθεροποίηση και βελτίωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα σχετικά δανειακά χαρτοφυλάκια.

Πράγματι, το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού των νοικοκυριών διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο το α’ τετράμηνο του 2020 σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι της μέσης τιμής του προηγούμενου έτους.

Πτώση μόνο στα στεγαστικά

Ωστόσο, αντίρροπες ήταν οι εξελίξεις μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών.

Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε σε 2,8% (2019: 3,1%).

Από την άλλη, το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας, τα οποία παραμένουν η σημαντικότερη κατηγορία τραπεζικής πίστης προς τα νοικοκυριά (περίπου το 60% της ετήσιας ακαθάριστης ροής νέων δανείων), αυξήθηκε.

Ομοίως άνοδος του μεσοσταθμικού επιτοκίου καταγράφηκε στα δάνεια μη καθορισμένης διάρκειας, που περιλαμβάνουν, κατά σειρά μεγέθους του υφισταμένου υπολοίπου τις πιστωτικές κάρτες, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από λογαριασμούς όψεως.