A- A+
ΤτΕ: Δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ μπορούν να χορηγήσουν την επόμενη τριετία οι τράπεζες
Επέκταση του δανεισμού κατά 21 δισ. ευρώ μπορούν να πετύχουν βάση της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι τράπεζες την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από μελέτη που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα προκύπτει ότι έως και το 2020 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων είναι δυνατό να αυξήσουν τα υπόλοιπα χρηματοδότησης κατά 11%.

Αύξηση 21 δισ. ευρώ

Με τα σημερινά δεδομένα, ο συγκεκριμένος ρυθμός αύξηση ισοδυναμεί με αύξηση των δανείων κατά 21 δισ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη τριετία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως στην ίδια έρευνα σημειώνει ότι η πιστωτική επέκταση δεν είναι συνάρτηση μόνο της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών.

Εξαρτάται επίσης από τη ζήτηση για νέο δανεισμό, την πορεία των καταθέσεων, το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Πάντως, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Αρνητική μεταβολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 301 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.029 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάιο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,0% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 395 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 659 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση ανά κατηγορία

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 295 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 763 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 168 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 756 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 73 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 11 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 173 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάιο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 115 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,4% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.