A- A+
ΤτΕ: Χαρτονομίσματα 7,6 δισ. ευρώ κατέθεσαν οι Έλληνες στις τράπεζες το 2018
Αυξημένη ήταν πέρυσι σε σχέση με το 2017 η επιστροφή αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία έφτασε τα 7,61 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο σε ετήσια βάση κατά 5%.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, στη διάρκεια του 2018 καταγράφηκαν σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα, όπως παρατηρήθηκε ανελλιπώς σχεδόν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά.

Ειδικότερα, η μέση μηνιαία εισροή τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε 634 εκατ. ευρώ, έναντι 608 εκατ. ευρώ το 2017 και 427 εκατ. ευρώ το 2016.

Η νομισματική κυκλοφορία

Κατά συνέπεια, η εγχώρια εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία τριάμισι έτη (2018: 15%, 2017: 19%, 2016: 24%), αλλά διατηρείται ακόμη σημαντικά υψηλότερη έναντι της περιόδου πριν από την εκδήλωση της ελληνικής κρί-σης (2003-2008: 6%).

Ειδικότερα κατά το 2018, οι μηνιαίες/τριμηνιαίες εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα ήταν κατά κανόνα υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ροές το 2017 στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, αλλά ελαφρά χαμηλότερες κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Η ζήτηση χρήματος σε φυσική μορφή έχει υποχωρήσει τα τελευταία έτη στην Ελλάδα παράλληλα με τον περιορισμό της αβεβαιότητας, η οποία ενίσχυε το κίνητρο για αποθησαυρισμό.

Οι λόγοι της επιστροφής

Ωστόσο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην αυξημένη επιστροφή τραπεζογραμματίων και στην υποχώρηση της νομισματικής κυκλοφορίας εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει σημαντικά και άλλοι παράγοντες, όπως:

- Η εξοικείωση με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στις καθημερινές συναλλαγές

- Η εισροή τραπεζογραμματίων από ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι στο προσεχές διάστημα η διασφάλιση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι δυνατόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μεγαλύτερης κλίμακας επιστροφή τραπεζογραμματίων και κεφαλαίων από το εξωτερικό στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, η άνοδος του ΑΕΠ θα στηρίξει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης

* Χαρτονομίσματα 18 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από το 2015 έως σήμερα