A- A+
ΤτΕ: 5,35 δισ. ευρώ «σήκωσαν» τα νοικοκυριά το Φεβρουάριο - Εκροές 23,8 δισ. από Νοέμβριο
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2005 διαμορφώθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα κυρίως των αναλήψεων από νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 140,47 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 7,58 δισ. ευρώ.

Από την απώλεια αυτή, τα 5,35 δισ. ευρώ προέρχονται από αναλήψεις που πραγματοποίησαν φυσικά πρόσωπα.

Αντίστοιχα, η μηνιαία εκροή από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ.

Σπάνε προθεσμιακές

Οι ιδιώτες συνεχίζουν να «τραβούν» λεφτά από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες μέσα σε ένα μήνα μειώθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, η πτώση των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας έχει φτάσει στα 15,92 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 65% των συνολικών εκροών της περιόδου, που έχει πλέον διαμορφωθεί στα 23,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η μείωση στα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων προέρχεται αποκλειστικά από τις προθεσμιακές καταθέσεις, που είτε διακόπτονται πρόωρα ή δεν ανανεώνονται.

ΕΚΤ: Εκροές 8 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο στα 147,523 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όπου τα επίπεδα των καταθέσεων παραμένουν σταθερά σε γενικές γραμμές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι εκροές είχαν φτάσει τα 12,7 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις έχουν μειωθεί συνολικά κατά 20,5 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 12,7% σε σχέση με το τέλος του 2014.