A- A+
ΤτΕ: 157.000 κλοπές με κάρτες στο α΄ εξάμηνο του 2020 - Χάθηκαν €334.000 σε ΑΤΜ!

Μπορεί τα περιστατικά απάτης να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό επί του συνόλου των συναλλαγών, ωστόσο αυξήθηκαν με την έλευση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 156,9 χιλιάδες περιστατικά απάτης με τραπεζικές κάρτες, εκ των οποίων:

  • 142.000 περιπτώσεις online αγορών χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας
  • 13.500 περιστατικά σε αγορές με χρήση POS
  • 1.400 περιπτώσεις σε συναλλαγές σε ΑΤΜ

Κλοπές και από ΑΤΜ

Αναμφίβολα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής από τους πελάτες των τραπεζών, κινητοποίησε του επιτήδειους που ψάχνουν για θύματα.

Μάλιστα, το 2020 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στα περιστατικά απάτης.

Ειδικότερα, η αξία τους διαμορφώθηκε στα ακόλουθα επίπεδα:

Αναλυτικότερα, στο α΄ εξάμηνο του 2020 η αξία των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής διαμορφώθηκε σε:

  • 334 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ
  • 430 χιλ. ευρώ στις πληρωμές POS
  • 5 εκατ. ευρώ σε online συναλλαγές

Μπορεί η αξία των απατηλών συναλλαγών σε ΑΤΜ να μην είναι μεγάλη, ωστόσο φαίνεται πως χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση των πολιτών για να ελαχιστοποιηθούν τα σχετικά περιστατικά.

Η μέση αξία της κλοπής στα ΑΤΜ διαμορφώθηκε σε 240 ευρώ περίπου. Πρόκειται για αναλήψεις που έγιναν με κλεμμένη κάρτα από δράστες που γνώριζαν τους κωδικούς PIN.

ADVERTISEMENT

Πρόβλημα τα e-shops του εξωτερικού

Η περαιτέρω διερεύνηση της εξ αποστάσεως απάτης από την ΤτΕ, επιβεβαιώνει πως και στο τρέχον εξάμηνο στην πλειονότητά της αφορά διαδικτυακές συναλλαγές στο εξωτερικό.

Η μη εκτενής χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών  συναλλαγών 3D Secure από παρόχους  υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές  συναλλαγές  διαδικτύου.

Στον αντίποδα, στην ελληνική αγορά οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3D Secure και ως εκ τούτου τα περιστατικά απάτης είναι λιγότερα.

Σημειώνεται πως σε όρους αξίας τηςαπάτης, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,02%, που αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,2 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών.