A- A+
Πώς να καταλάβετε αν ένα e-mail είναι επικίνδυνο για τα προσωπικά σας δεδομένα

Στο στόχαστρο των επίδοξων απατεώνων βρίσκονται σχεδόν καθημερινά οι πελάτες των τραπεζών που δέχονται e-mails τα οποία στοχεύουν στα προσωπικά τους δεδομένα.

Πρόκειται για το γνωστό πλέον phishing, μέσω του οποίου οι ηλεκτρονικοί απατεώνες επιχειρούν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία όπως, κωδικούς πρόσβασης internet banking, αριθμούς ή PIN πιστωτικών / χρεωστικών καρτών, αριθμούς διαβατηρίων, αστυνομικών ταυτοτήτων, ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα, oι phishers στέλνουν μαζικά e-mails σε τυχαία e-mail accounts ανυποψίαστων παραληπτών, όπου

- είτε δελεάζοντας τους
- είτε προσπαθώντας να τους πείσουν ότι είναι αναγκαίο

τους καλούν να επιλέξουν (να κάνουν κλικ σε) ένα σύνδεσμο (link) που υπάρχει στο e-mail.

Ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε ιστοσελίδες που έχουν φτιάξει οι phishers και οι οποίες μοιάζουν με τις πραγματικές ιστοσελίδες των τραπεζών, με σκοπό να παραπλανήσουν τους χρήστες, ώστε να πληκτρολογήσουν εκεί προσωπικά τους στοιχεία.

Πώς να τους καταλάβετε

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για να αναγνωρίσετε ένα επικίνδυνο (Hoax) email.

Συγκεκριμένα:

- Links σε ψεύτικα web Sites: Ελέγξτε πάντα που σας οδηγεί το link πριν το πατήσετε. Τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω στο URL και ελέγξτε εάν η διεύθυνση είναι η ιδία μ' αυτή που θα εμφανιστεί στο tooltip.

- Mην εμπιστεύεστε e-mails που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχειά ή σας παραπέμπουν σε sites για να συμπληρώσετε το User Name, το Password ή οποιαδήποτε προσωπική σας πληροφορία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης κλπ).

Οι τράπεζες δεν πρόκειται ποτέ να σας στείλουν τέτοιου είδους e-mails.

- Προσοχή στη διατύπωση. Συχνά τα ψεύτικα e-mails χρησιμοποιούν λανθασμένα ελληνικά, τόσο ως προς την ορθογραφία όσο και στο συντακτικό.

Δίνουν την εντύπωση ότι έχουν γραφτεί από κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ελληνικά.

Μέτρα προστασίας

Σε γενικές γραμμές αν ακολουθείτε τις παρακάτω πρακτικές θα αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης:

  • Μην ανοίγετε e-mails από άγνωστους σε εσάς αποστολείς.
  • Αποφεύγετε να κατεβάζετε αρχεία (παιχνίδια, μουσική, videos, δωρεάν προγράμματα κ.α.) από sites που δεν εμπιστεύεστε.
  • Εγκαταστήστε ειδικά προγράμματα προστασίας των συσκευών σας (anti-virus. anti-spyware κ.α.) τα οποία πρέπει να αναβαθμίζετε τακτικά στην τελευταία τους έκδοση.
  • Αναβαθμίζετε τακτικά τα προγράμματά σας (λειτουργικά συστήματα, browsers κ.α.) στην τελευταία τους έκδοση.
  • Μη χρησιμοποιείτε υπολογιστές και mobile συσκευές που δεν σας ανήκουν και δεν τις εμπιστεύεστε. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε υπολογιστές που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως Internet Café, ξενοδοχεία, συνεδριακοί χώροι κ.α..
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε Wi-Fi που δεν εμπιστεύεστε για την πρόσβασή σας στη winbank, ακόμα και αν σας παρέχονται δωρεάν.
  • Εάν εντοπίσετε "περίεργες" συμπεριφορές του υπολογιστή σας, που πολύ πιθανόν να προκαλούνται από την εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα προστασίας του υπολογιστή σας ή/κει μιλήστε με κάποιον ειδικό.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πειρατικό λογισμικό είτε για λειτουργικό σύστημα, ή για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.
  • Μη κάνετε επεμβάσεις στο λειτουργικό των mobile συσκευών σας (jailbreak, rooting κ.α.).