A- A+
Από το κινητό θα γίνονται σε λίγο καιρό οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές

Το mobile banking εξελίσσεται στο δημοφιλέστερο μέσο διενέργειας τραπεζικών συναλλαγών μετά τα capital controls και σύντομα θα ξεπεράσει και το e-banking.

Βέβαια, ακόμη η Ελλάδα είναι πολύ κάτω στη χρήση των εναλλακτικών δικτύων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο τα νούμερα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, ενώ στην ΕΕ το 54% των συναλλαγών διενεργείται μέσω των εναλλακτικών δικτύων, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας είναι το μισό, μόλις 27%, παρά την άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Πρώτο το κινητό

Ωστόσο, οι ρυθμοί μεγέθυνσης των σχετικών εργασιών είναι πολύ μεγάλοι. Ήδη, οι συναλλαγές μέσω e-banking και mobile banking είναι τριπλάσιες αυτών που γίνονται στα καταστήματα.

Και πολύ σύντομα εκτιμάται ότι η πλειονότητα των συναλλαγών θα διενεργείται μέσω κινητών τηλεφώνων, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικά ότι τα άτομα ηλικίας έως 24 ετών κάνουν χρήση του κινητού τους περίπου 7 ώρες ημερησίως, δημιουργώντας μία πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα.

Για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα 1 στις 5 εγγραφές στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής διενεργούνται μέσω κινητού τηλεφώνου και της εφαρμογής ibank.

Τα online προϊόντα

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες εμπλουτίζουν σταδιακά τις online υπηρεσίες τους.

Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε ιδιώτες - φυσικά πρόσωπα να γίνουν πελάτες της χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε κατάστημα. Δείτε εδώ περισσότερα

Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες τους μπορούν από το χώρο τους να υποβάλλουν αίτηση για ένα πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει και να το αποκτήσουν ακόμη και την ίδια στιγμή.

Η μεγάλη αλλαγή γίνεται στις χορηγήσεις, όπου πλέον η έγκριση ενός δανείου μπορεί να σε πραγματικό χρόνο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αρκεί η τράπεζα να διαθέτει τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του πελάτη της.

Οι επόμενες καινοτομίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο μεγάλο βήμα για τις ελληνικές τράπεζες είναι η διάθεση στεγαστικών δανείων ηλεκτρονικά, χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα, τουλάχιστον για το κομμάτι της προέγκρισης.

Επιπλέον, εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος το επιτρέψει, θα είναι δυνατή η έναρξη συνεργασίας με μία τράπεζα χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.

Όπως και με τις διαδικτυακές τράπεζες, ο πελάτης θα σκανάρει τα στοιχεία που τον ταυτοποιούν και άμεσα θα αποκτά κωδικούς στο πιστωτικό ίδρυμα που τον ενδιαφέρει.