A- A+
Τρία σενάρια για μείωση φόρων σε όσους έχασαν ενοίκια λόγω της έκπτωσης του 40%

Εναλλακτικούς τρόπους για την αποζημίωση όσων ιδιοκτητών ακινήτων έχασαν ενοίκια λόγω της έκπτωσης 40% σε εργοδότες και εργαζόμενους, αναζητεί το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με νομοθετική ρύθμιση κέρδισαν έκπτωση 40% στο μίσθωμα επαγγελματικής στέγης και α΄ κατοικίας επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής και εργαζόμενοί τους αντίστοιχα.

Ενώ ίδια έκπτωση αλλά μόνο για τον Απρίλιο είχαν επιχειρήσεις και επαγγελοματίες με ΚΑΔ που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού, όπως και οι εργαζόμενοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που με νομοθετική ρύθμιση υπέστησαν αυτές τις ζημιές, σχετίζονται με εκπτώσεις επί των φόρων.

Ήδη έχουν κερδίσει τετράμηνη αναστολή πληρωμών σε όλους τους φόρους με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σε επόμενο στάδιο, θα ενεργοποιηθεί νέο σύστημα ελάφρυνσης. Τα σενάρια είναι τρία:

1. Απαλλαγή μηνών με έκπτωση από το φόρο

Στην προκειμένη περίπτωση για τους μήνες που θα υπάρξει επιβάρυνση λόγω της έκπτωσης δεν θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος, καθώς τα συγκεκριμένα ενοίκια δεν θα προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα.

Με τον τρόπο αυτό θα καλύπτεται ένα μέρος της χασούρας των ιδιοκτητών από τις εκπτώσεις του 40%.

2. Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Για τους ιδιοκτήτες που έχασαν ενοίκια εξετάζεται να δοθεί έκπτωση, πχ 25% επί του ΕΝΦΙΑ του 2020, εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ.

3. Διπλασιασμός έκπτωσης αναβάθμισης

Σε όσα ακίνητα πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής ή αναβάθμισης, παρέχεται έκπτωση 5% στο φόρο εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο διπλασιασμός της σχετικής έκπτωσης στο 10%.