Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2024 διαμορφώθηκαν οι τοποθετήσεις των νοικοκυριών σε προθεσμιακές καταθέσεις τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των φυσικών προσώπων σε λογαριασμούς προθεσμίας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 252 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, στο τέλος του μήνα, οι Έλληνες είχαν παρκαρισμένα σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας συνολικά 36,56 δισ. ευρώ έναντι 35,5 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι κινήσεις των καταθετών
Οι επιδόσεις αυτές σημειώθηκαν παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για αμοιβαία κεφάλαια το ίδιο διάστημα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε 421 εκατ. ευρώ.
Μπορεί να ξεπέρασαν τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, ωστόσο το γενονός πως στις τελευταίες κατέληξε το 60% των εκροών από λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, υποδηλώνει μία τάση.
Ποια είναι αυτή; Ότι αρκετοί καταθέτες σπεύδουν να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων που έρχονται, ανοίγοντας νέες ή ανανεώνοντας παλαιές προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν.
Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας σε μία περίοδο που οι τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές στα επιτόκιά τους και σε κατάργηση προνομιακών καταθετικών προϊόντων, έχουν αυξηθεί στο 10μηνο του 2024 κατά 665 εκατ. ευρώ περίπου.
Παρέμεινε με τον τρόπο αυτό σταθερό το μερίδιο των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας επί του συνόλου των καταθέσεων στην περιοχή του 25%.
Τι θα γίνει στη συνέχεια
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις 12 Δεκεμβρίου σε μείωση των παρεμβατικών της δεικτών κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, ενώ θα ακολουθήσουν νέες περικοπές στο πρώτο μισό του 2025.
Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει τις αποδόσεις στην Ελλάδα σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.
Δείγματα γραφής των προθέσεων των τραπεζών πήραν οι καταθέτες το τελευταίο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σημαντικές αναπροσαρμογές στο προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο.
Σε όλα σχεδόν τα πιστωτικά ιδρύματα η καμπύλη των επιτοκίων έχει μετατραπεί πλέον σε αρνητική, δηλαδή όσο πιο μεγάλη η διάρκεια της κατάθεσης, τόσο πιο χαμηλό το επιτόκιο.
Στο πλαίσιο αυτό, τα πιο αποδοτικά προϊόντα σε ετησιοποιημένη βάση έχουν καταστεί τα τρίμηνα ή τα εξάμηνα κατά περίπτωση.
Οι περικοπές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Μένει να φανεί το κατά πόσο η ενεργοποίηση του πέμπτου πόλου, της νέας Attica Bank που θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2025, θα φρενάρει τις μειώσεις.
Αυτές όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποφευχθούν. Οι αποδόσεις το 2025 είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τώρα.
Τι να κάνετε
Για το λόγο αυτό όσοι έχετε ανοιχτά χρήματα, τα οποία δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, καλό θα ήταν να σπεύσετε να ανοίξετε ένα λογαριασμό προθεσμίας για να προλάβετε τις μειώσεις που έρχονται.
Παρά την υποχώρηση των αποδόσεων εώς σήμερα, υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στην αγορά, μέσω των οποίων μπορείτε να εξασφαλίσετε ακόμη και επιτόκια της τάξης του 2% για όλο το 2025.
Με τον τρόπο αυτό η απόδοσή σας θα είναι κλειδωμένη, ό,τι κι αν συμβεί με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες,
Ακόμη κι αν έχετε χρήματα σε κάποιο προϊόν που λήγει το επόμενο διάστημα, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις επιλογές για πρόωρη ρευστοποίησή του.
Για παράδειγμα, αν η ωρίμανσή του είναι σε 3 μήνες, ίσως είναι προτιμότερο να το διακόψετε πρόωρα και να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε πρόγραμμα με μεγαλύτερη διάρκεια.
Κι αυτό διότι την περίοδο που θα λήγει, πχ. στις αρχές του 2025, οι επιλογές σας θα είναι λιγότερο αποδοτικές, καθώς είναι σίγουρο πως τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.