A- A+
Τράπεζες: Μετά το e-banking έρχεται το video banking για την εξυπηρέτηση των πελατών

Στην καθιέρωση των βίντεο κλήσεων οδηγούνται οι ελληνικές τράπεζες για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους πελάτες τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών και αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας και το μοντέλο εξυπηρέτησης των πελατών τους με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, δεν είμαστε μακριά από την εποχή που τα σχεδόν πάντα θα γίνονται εξ αποστάσεως.«Το banking δεν θα είναι ξανά ποτέ το ίδιο μετά από αυτήν την κρίση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η πρώτη τράπεζα που εισήγαγε το θεσμό του video banking ήταν η Eurobank πριν από περίπου δύο χρόνια.

Μέσω του e-banking όλοι οι πελάτες της από τον τομέα του επιχειρήσεων, έχουν έκτοτε τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον προσωπικό τους σύμβουλο μέσω video κλήσης.

Το video-banking της Eurobank

Η Eurobank έχει στήσει το δικό της κέντρο video banking, στο οποίο στεγάζονται σε ένα σημείο όλα τα στελέχη της υπηρεσίας.

Έτσι, όσοι πελάτες της θέλουν, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο εξυπηρέτησής τους και να επιλέξουν ο τραπεζικός τους σύμβουλος να προέρχεται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και όχι από το κατάστημα.

Τα πάντα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, καθώς ο σύμβουλος μετά από κάθε συζήτηση ή κατά τη διάρκειάς της, έχει τη δυνατότητα να τους αποστείλει έγγραφα στην πλατφόρμα της υπηρεσίας.

Μπορεί με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης να τα εκτυπώσει στο χώρο του, να συμπληρώσει τα έντυπα, να βάλει σφραγίδα και υπογραφή και να τα αποστείλει εκ νέου ηλεκτρονικά στο σύμβουλό του.

Έτσι, το πήγαινέλα στο κατάστημα για υπογραφές και συζητήσεις δεν είναι απαραίτητο.

Το νέο μοντέλο

Το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για λόγους μείωσης του κόστους λειτουργίας.

Διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητος τόσο μεγάλος αριθμός καταστημάτων για την εξυπηρέτηση της πελατείας.

Όλοι οι σύμβουλοι θα είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μεγάλο χώρο και από εκεί θα επικοινωνούν με την πελατεία.

Εικονοκλήσεις και από Alpha Bank

Με το ξέσπασμα της κρίσης όλες οι τράπεζες έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθιερώνοντας εξ αποστάσεως διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Απλές εργασίες, όπως πχ. η απόκτηση κωδικών για το e-banking, η διαχείριση των καρτών ή ακόμη και τα αιτήματα για αναστολή δόσεων γίνονται πλέον ηλεκτρονικά ή από το τηλέφωνο.

Μετά τη Eurobank και η Alpha Bank πλέον καθιερώνει ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους πελάτες της.

Όπως ενημέρωσε τις προηγούμενες ημέρες τους πελάτες της στο cooporate banking, πλέον η επικοινωνία μαζί τους γίνεται «όταν το επιθυμείτε, όπου και αν βρίσκεστε, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα».

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της τράπεζας επικοινωνούν με τους πελάτες μέσω των ακόλουθων μέσων:

•  Εικονοκλήση
•  Ηλεκτρονικό μήνυμα (email)
•  Τηλεφωνική κλήση

Το μόνο που χρειάζεται είναι οι πελάτες να υποδείξουν το τρόπο που θέλουν από εδώ και στο εξής να επικοινωνούν με την Alpha Bank, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας «Πώς μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε;».