A- A+
Τράπεζες δύο ταχυτήτων: Πιο ιδιωτικές Alpha - Eurobank - Πιο κοντά στο δημόσιο Πειραιώς - ΕΤΕ
Τράπεζες δύο ταχυτήτων θα προκύψουν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, για την κάλυψη των αναγκών τους.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα επηρεάσουν καθοριστικά τη φυσιογνωμία κάθε πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και την πορεία του προς την πλήρη επιστροφή του στον ιδιωτικό τομέα.

Μπορεί οι ανάγκες να είναι διαχειρίσιμες, ωστόσο το εγχείρημα κρύβει και δυσκολίες για ορισμένους ομίλους.

Οι διαφορές

Ειδικότερα, Alpha Bank και Eurobank έχουν τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες και θέτουν τις βάσεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική θα χρειαστούν αρκετή στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα αποκτήσει κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες, σε αναλογία που θα καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά του ΤΧΣ σε Alpha Bank και Eurobank θα μειωθούν σημαντικά, με προοπτική εξάλειψης εάν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία εξελιχθούν ομαλά, ενώ στις άλλες δύο τράπεζες αν και θα συρρικνωθούν θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, ΕΤΕ και Πειραιώς θα κινδυνεύουν με περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ, εάν δεν καταφέρουν να πετύχουν κέρδη για να αποπληρώσουν το «κουπόνι» των μετατρέψιμων ομολόγων που θα διαθέσουν ως αντάλλαγμα για την κρατική στήριξη.

Και φυσικά παραμένει η ανάγκη για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, προκειμένου να αποπληρωθεί η συνολική κρατική βοήθεια που θα ληφθεί.

Τα σχέδια

Αναλυτικότερα, τα σχέδια των τραπεζικών διοικήσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου είναι τα εξής:

- Alpha Bank: Βασικό σενάριο 263 εκατ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 2,74 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα με την προσφορά ανταλλαγής ομολόγων, που μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της έως και κατά 1,08 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτει με άνεση πάνω από το 1/3 των συνολικών κεφαλαιακών της αναγκών.

Από εκεί και πέρα με μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δισ. ευρώ θα μπορέσει να ρίξει κάτω από το 20% το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο από 66% σήμερα.

Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα πως έχει ήδη αποπληρώσει την κρατική βοήθεια που έλαβε το 2008 μέσω προνομιούχων μετοχών.

- Eurobank: Βασικό σενάριο 339 εκατ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 2,12 δισ. ευρώ

Είναι η τράπεζα που εμφάνισε τις χαμηλότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες. Βέβαια, θα πρέπει να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές που έλαβε το 2008, συμπεριλαμβανομένων και των τίτλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Λόγω των ισχυρών βασικών της μετόχων, υπάρχει αισιοδοξία ακόμη και για πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των 2,12 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, ένα μέρος που μπορεί να φτάσει έως και τα 877 εκατ. ευρώ, μπορεί να προέλθει από την ανταλλαγή που έχει προταθεί στους πιστωτές - ομολογιούχους της.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό του ΤΧΣ αναμένεται να πέσει κάτω από το 10%.

Εάν καταφέρει να καλύψει το σύνολο των αναγκών της χωρίς τη συνδρομή του ΤΧΣ, μπορεί να αποφύγει προς το παρόν τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου σε κοινές.

- Εθνική Τράπεζα: Βασικό σενάριο 1,58 εκατ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 4,6 δισ. ευρώ

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καλείται να αντλήσει τουλάχιστον 1,58 δισ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίου, ανταλλαγές ομολόγων ή και με την πώληση της Finansbank.

Ακόμη δεν έχει διαρρεύσει κάποια πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η διοίκηση της τράπεζας.

Πάντως, ως ανέκδοτο κυκλοφορούσε σε χρηματιστηριακά γραφεία την περασμένη εβδομάδα ότι δεν «καίγεται» να μαζέψει τα λεφτά που της λείπουν, υπονοώντας ότι θα επιλέξει την πλήρη κρατικοποίησή της.

Βέβαια αυτό ενέχει σημαντικό κίνδυνο, καθώς η τράπεζα θα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης και ο επόπτης, η ΕΚΤ, θα μπορούσε ακόμη και να τη σπάσει σε «κομμάτια», πουλώντας σε λίγα 24ωρα τα πάντα για να βρεθούν τα λεφτά που λείπουν.

Ως εκ τούτου, θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη εάν η Εθνική Τράπεζα δεν επιχειρούσε να αντλήσει τα κεφάλαια που της λείπουν.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει με την τουρκική θυγατρική της Finansbank. Από ό,τι φαίνεται ο μόνος τρόπος για να πουληθεί είναι να «βγει στο σφυρί» ολόκληρη, προς 3 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα κεφάλαια καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών της. Διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη ανταλλαγή ομολόγων της με κοινές μετοχές.

Και τα υπόλοιπα κεφάλαια να εισφερθούν από το ΤΧΣ, το οποίο θα λάβει Cocos, τα οποία δύσκολα θα αποπληρωθούν στο μέλλον χωρίς πώληση της Finansbank, αλλά και κοινές μετοχές.

Εξάλλου, η τράπεζα θα πρέπει να αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μετατραπούν κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή τη φάση σε κοινές, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό του ΤΧΣ.

- Τράπεζα Πειραιώς: Βασικό σενάριο 2,21 δισ. ευρώ - Δυσμενές σενάριο 4,93 δισ. ευρώ

Δύσκολα είναι τα πράγματα και για την Τράπεζα Πειραιώς. Αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσω της ανταλλαγής ομολόγων και μίας νέας αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί τουλάχιστον το βασικό σενάριο, οι συνολικές ανάγκες είναι πολύ υψηλές.

Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα χρειαστεί να εισφέρει βοήθεια ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, και ως αντάλλαγμα θα λάβει CoCos και κοινές μετοχές.

Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσει το ποσοστό του σε επίπεδα γύρω από το 30%, ενώ η τράπεζα θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο «τσουχτερό»» κουπόνι για τα CoCos.

Θετικό είναι ότι η Πειραιώς έχει αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές και αρνητικό ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία να ρευστοποιήσει για να μειώσει τη συμμετοχή του δημοσίου στο μέλλον.

Αυτό θα πρέπει να γίνει με κερδοφορία, διατηρώντας την ανάγκη για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και τα επόμενα χρόνια, σε βάρος των μετόχων της τράπεζας.