A- A+
Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για εγγραφές νέων πελατών μέσω video- κλήσης

Σε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πελατών από τις τράπεζες, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδδος.

Μετά από αυτήν την αλλαγή, την οποία είχε προαναγγείλει το Moneyonline από τον Απρίλιο, για να γίνετε πελάτης σε μία τράπεζα, δεν θα χρειάζεται να επισκεφθείτε το κατάστημά της.

Η ταυτοποίηση θα πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης (video conference) με εκπαιδευμένο υπάλληλο ή μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέτου (dynamic-selfie).

Η σχετική πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, περιλαμβάνει ένα συνδυασμό οργανωτικών, τεχνικών και διαδικαστικών μέτρων που διασφαλίζουν την αξιόπιστη εξακρίβωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων.


Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Αποσκοπούν στην αποτροπή του κινδύνου πλαστοπροσωπίας. Προβλέπονται δύο μέθοδοι για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση νέου πελάτη:

α) Με βίντεο κλήση

Τηλεδιάσκεψη (video conference) με εκπαιδευμένο υπάλληλο, η οποία παρέχει τα υψηλότερα εχέγγυα αξιοπιστίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι τραπεζοϋπλαλληλοι πρέπει να  ζητούν από το φυσικό πρόσωπο να τοποθετήσει το δάχτυλό του μπροστά από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του εγγράφου ταυτοποίησης ή να μετακινήσει το χέρι μπροστά από το πρόσωπό του.

Επίσης πρέπει να ελέγχουν, συμπληρωματικά, στην περίπτωση του Ελληνικού Δελτίου Ταυτότητας, κατά πόσον η πλαστικοποίηση που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση του εγγράφου έχει καταστραφεί ή αλλοιωθεί ή υπάρχουν ενδείξεις για απόπειρα παραχάραξης του εγγράφου, καθώς επίσης και κατά πόσον η φωτογραφία έχει ενσωματωθεί στο έγγραφο μετά την έκδοσή του.

Τέλος, διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτης συμπεριφοράς του φυσικού προσώπου που μπορεί να υποδηλώνει ότι βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών ή ότι τελεί υπό εξαναγκασμό ή ενδεχόμενη ψυχική ή διανοητική διαταραχή.

β) Με δυναμική selfie

Πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέτου (dynamic selfie), υπό την προϋπόθεση εφαρμογής πρόσθετων δικλίδων ασφαλείας.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη δυναμική και όχι στατική λήψη φωτογραφιών του φυσικού προσώπου, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό μετέχει ζωντανά στη διαδικασία (liveness).

Και στις δύο περιπτώσεις τα έγγραφα ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που γίνονται αποδεκτά είναι αυτά που φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαβατήριο.

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να γίνεται αποδεκτό και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες, μόνο κατά τη χρήση της τηλεδιάσκεψης και κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητάς του μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Το κάνει ήδη η Εθνική Τράπεζα

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα εδώ και μερικούς μήνες δίνει τη δυνατότητα εγγραφής νέων πελατών εξ αποστάσεως.

Η απαραίτητη ταυτοποίηση γίνεται μέσω βίντεο κλήσης, όπου ο τραπεζοϋπάλληλος πιστοποιεί ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται ηλεκτρονικά ανήκουν στο άτομο που είναι στην άλλη άκρη της γραμμής... 

Με τον τρόπο αυτό, όσοι θέλουν να γίνουν πελάτες της ΕΤΕ μπορούν να ολοκληρώσουν όλη τη διαδικασία από το χώρο τους και να αποκτήσουν λογαριασμό ή κάρτα σαν να είχαν πάει σε κατάστημά της.

Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πως γίνεται:

Τι θα χρειαστείτε

Όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται με το νέο Mobile Banking της Εθνικής Τράπεζας. Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς:

1) Ελληνική αστυνομική ταυτότητα (με τυπωμένους χαρακτήρες) ή Ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ


2) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ

Επιπλέον, μπορεί να σου ζητηθεί:


• Λογαριασμός ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ή τηλεφωνίας

Μόνο αν η διεύθυνσή σου διαφέρει από αυτή στο εκκαθαριστικό σημείωμα ή τη βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ

• Αποδεικτικό απασχόλησης ή φοιτητικό πάσο

Αναλόγως αν είσαι εργαζόμενος, φοιτητής ή ατομική επιχείρηση

Εγγραφή σε 6 βήματα

Αναλυτικότερα, τα 6 βήματα για να γίνετε πελάτης είναι τα εξής:

1. Προσωπικά Στοιχεία

Για αρχή θα χρειαστούν ορισμένα προσωπικά σου στοιχεία, όπως ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το e-mail σου.

2. Φορολογικά Στοιχεία & Διεύθυνση

Ανέβασε το Εκκαθαριστικό σου σημείωμα ή, αν δεν έχεις την τελευταία διετία, τη Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ (σε μορφή pdf, από το TaxisNet).

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε τη διεύθυνση κατοικίας σου με ένα πρόσφατο λογαριασμό κοινής ωφελείας (μόνο για την περίπτωση που είναι διαφορετική από εκείνη που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό ή στη Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ).

3. Oικονομικό προφίλ & Επάγγελμα

Είσαι σχεδόν έτοιμος! Συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο οικονομικού προφίλ σου, απαντώντας σε απλές ερωτήσεις.

Αν είσαι φοιτητής ή εργαζόμενος, επίλεξε το επάγγελμά σου και ανέβασε είτε το φοιτητικό σου πάσο, είτε ένα αποδεικτικό απασχόλησης (π.χ. βεβαίωση εργοδότη ή εκκαθαριστικό μισθοδοσίας).

4. Δημιουργία password

Το μόνο που μένει είναι να δημιουργήσεις έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης για το Internet & Mobile Banking.

Να θυμάσαι ότι το username σου είναι το e-mail που δήλωσες στην αρχή της διαδικασίας.

5. Ταυτοποίηση μέσω βιντεοκλήσης

Σε αυτό το βήμα ολοκληρώνεται η ταυτοποίησή σου μέσα από μία ολιγόλεπτη βιντεοκλήση με εκπρόσωπο.

Tip: Να βρίσκεσαι σε έναν ήσυχο χώρο με καλό φωτισμό και ισχυρή σύνδεση στο internet. Φρόντισε να μη φοράς γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο κρύβει το πρόσωπό σου.

6. Υπογράφεις και είσαι έτοιμος!

Κάνε login στο Mobile ή στο Internet Banking και πραγματοποίησε την πρώτη σου συναλλαγή! Η κάρτα σου είναι ήδη στο δρόμο.