A- A+
Τράπεζα Πειραιώς: Το σχέδιο ενοποίησης των 6 τραπεζών που απέκτησε
Το σχέδιο ενοποίησης των 6 τραπεζών που εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ο πρόεδρός της Μιχάλης Σάλλας στη γενική συνέλευση των μετόχων της την Τρίτη, η οποία ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου της.

Από το περασμένο καλοκαίρι όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει εξαγοράσει κατά σειρά την Αγροτική Τράπεζα, τη Γενική Τράπεζα, τις τρεις κυπριακές (Κύπρου, CPB, Ελληνική) και τη Millennium Bank.

Ο κ. Σάλλας, αναφερόμενος στο έργο της ενοποίησής τους στο νέο όμιλο, τόνισε ότι η απορρόφηση της Αγροτικής έχει σχεδόν τελειώσει, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει απορροφηθεί και μία από τις κυπριακές τράπεζες.

Η απορρόφηση της Millennium τοποθετείται προς το τέλος του 2013, ενώ όπως είπε ο κ. Σάλλας του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

Τέλος, η Γενική Τράπεζα θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα αυτόνομη, παραμένοντας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς ως ξεχωριστή μονάδα για ειδική αποστολή.

Ο νέο όμιλος

Μετά από όλες τις παραπάνω εξαγορές, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, με μερίδιο 29% σε καταθέσεις και δάνεια.

Το pro-forma ενεργητικό του ανέρχεται πλέον σε περίπου 103 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις σε περίπου 67 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε περίπου 55 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος θα απασχολεί 25.000 εργαζομένους περίπου και θα διαθέτει συνολικό δίκτυο που θα αριθμεί 1.765 καταστήματα με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

«Οκ» για αύξηση

Η γενική συνέλευση της μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου κατά 7,335 δισ. ευρώ με έκδοση κοινών μετοχών και χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) έως του ποσού των 2 δισ. ευρώ, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Σάλλας ενημέρωσε το σώμα των μετόχων ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη εξασφαλίσει την κάλυψη του 10% της ελάχιστης έκδοσης κοινών μετοχών, μετά τις συμφωνίες με Societe Generale και BCP για την εισφορά 170 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Δηλαδή, πριν ξεκινήσει η έκδοση των νέων μετοχών, η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας έχει ήδη εξασφαλίσει 570 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει την ελάχιστη συμμετοχή προς αποφυγή της κρατικοποίησής της.

Ως εκ τούτου, η Πειραιώς πλέον θέτει ως στόχο την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της αύξησής της από ιδιώτες μετόχους, ώστε κατά πρώτον να αποφύγει την έκδοση CoCos, τα οποία έχουν υψηλό ετήσιο κόστος και κατά δεύτερον να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη βοήθεια από το ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι έως και το τέλος αυτού του μήνα η γενική συνέλευση των μετόχων της θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και η υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο.