A- A+
Τράπεζα Χανίων: Δάνεια έως 25.000 ευρώ για αγρότες με διετή επιδότηση επιτοκίου κατά 100%

Ένα νέο δανειακό προϊόν για αγρότες, που είναι άτοκο τα δύο πρώτα χρόνια, προσφέρει η Τράπζα Χανίων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο λόγος γίνεται για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας «Micro Agri-Fund», που έχει σκοπό την παροχή νέων δανείων, επενδυτικών και κεφαλαίουκίνησης, με ευνοϊκούς όρους.

Δικαιούχοι του δανείου είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 3.000 έως 25.000 ευρώ και η διάρκειά του από 24 έως 60 μήνες, με δυνατότητα σταδιακών εκταμιεύσεων έως 12 μηνών.

Το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο κατά 100% τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ στη συνέχεια ισχύει μειωμένο κατά 50% επιτόκιο, μέσω της άτοκης χρηματοδότησης που συνεισφέρει το ταμείο.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες, αλλά και μερικής ή ολικής αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τι χρηματοδοτείται

Επιλέξιμες θεωρούνται οι επενδυτικές δαπάνες για τις οποίες τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τους  στο κατατεθειμένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan).

Ενδεικτικά μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα εξής:

- Αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, μηχανημάτων και συσκευών, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω αγορά υλοποιείται στο πλαίσιο του αντίστοιχου επιχειρηματικού σχεδίου σε ό,τι αφορά την αξία, την ηλικία και τον σκοπό χρήσης,

- ΦΠΑ, ο οποίος καταβάλλεται από τον Τελικό Αποδέκτη επί των επιλέξιμων δαπανών

- Αγορά γης σε ποσοστό έως 10% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της επένδυσης,

- Μεταβίβαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε σχέση με επιχειρήσεις/λειτουργίες, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω μεταβίβαση λαμβάνει χώρα μεταξύ ανεξάρτητων επενδυτών,

- Ζωντανά ζώα, μονοετή φυτά και η φύτευσή τους,

- Νέες εγκαταστάσεις σφαγείων και παραγωγής κρέατος (εξαιρουμένων των πουλερικών) υπό προϋποθέσεις

Επίσης η επιχείρηση δύναται να επιχορηγηθεί με ποσό ύψους 300 ευρώ με σκοπό την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring) από Συμβουλευτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Τράπεζα.

ADVERTISEMENT

Δικαιούχοι και υποβολή αιτήσεων

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος είναι όλες οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον Αγροτικό και Μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων κάθε νομικής μορφής και σταδίου λειτουργίας.

Μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημα σας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας: https://kyc.hdb.gr (know your customer by HDB).

Για την είσοδο στο σύστημα θα απαιτηθούν κωδικοί taxisnet της επιχείρησης.

Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός. Η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα KYC είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε: