A- A+
Τρ. Πειραιώς: Αύξηση 8% των επαναλαμβανόμενων κερδών προ φόρων και προβλέψεων στο α΄ τρίμηνο
Αύξηση των έντοκων εσόδων, μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, αλλά ζημιές σε ενοποιημένη βάση, είναι τα κύρια σημεία α΄ τριμήνου των μεγεθών της Τρ. Πειραιώς

Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 1ου 3μήνου 2014 ανήλθαν σε €245 εκατ, ενισχυμένα κατά 8% σε σχέση με το 4ο 3μηνο 2013.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, επωφελούμενα από την αποκλιμάκωση του κόστους καταθέσεων, ενώ το κόστος λειτουργίας , εξαιρουμένων των εξόδων ενοποίησης, παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 20% περίπου έναντι του 4ου 3μήνου 2013.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση εξακολούθησαν την καθοδική τους πορεία, τάση που παρατηρείται τα τελευταία 5 τρίμηνα. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51% , ενώ ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια αυξήθηκε στο 19,2%, έναντι 15,6% της ελληνικής αγοράς.

Καθαρό αποτέλεσμα

Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 1ο 3μηνο 2014 διαμορφώθηκε σε -€247 εκατ.

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 109% το Μάρτιο 2014 από 111% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013.

Η pro-forma κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, με το δείκτη Common Equity Tier 1 υπό το νέο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ να ανέρχεται στο 14,4%, μετά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου αλλά και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου».

Δηλώσεις Διοίκησης

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας εκτίμησε ότι «το 2014 αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έτος ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες των τελευταίων ετών είχαν αναμφίβολα θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά της χώρας, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και την ανταγωνιστικότητά της.

«Η ενεργητική και αμοιβαία επωφελής διαχείριση των προβληματικών απαιτήσεων, αλλά και η στήριξη νέων υγιών επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την υποβοήθηση ανάταξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας γενικότερα, αποτελούν κεντρικούς στόχους του Ομίλου» τονίσει ο κ. Σάλλας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σταύρος Λεκκάκος υπογράμμισε ότι «το 2014 ο Όμιλος Πειραιώς έχει επικεντρωθεί στην εμπέδωση της ήδη επιτευχθείσας λειτουργικής ενοποίησης, την ολοκλήρωση των ενεργειών της αναδιάρθρωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου και την ολοκλήρωση των αναγκαίων δράσεων για την υλοποίηση των συνεργιών από τις εξαγορές.

«Πρωταρχικό μέλημα συνιστά η περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά και των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας μας» τόνισε ο ίδιος.