A- A+
Τρ. Πειραιώς: 1,455 δισ. ευρώ από ιδιώτες - Στο 19,83% η συμμετοχή τους στην αύξηση (upd)
Κεφάλαια 1,455 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της έκδοσης νέων μετοχών που πραγματοποίησε. Η συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές προσέγγισε το 20%.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας το πρωί της Τετάρτης, συγκεντρώθηκαν εγγραφές ιδιωτών επενδυτών ύψους 1,455 δισ. ευρώ, ήτοι κάλυψη κατά 19,83%. Ως εκ τούτου, δεν θα εκδοθούν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos).

Αναλυτική ανακοίνωση για την οριστική κάλυψη της συνολικής αύξησης (8,429 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπέρ το άρτιο ποσών), θα δημοσιευθεί την Παρασκευή 28.06.2013 μετά την πιστοποίησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και τον έλεγχο του μητρώου εγγραφών από το ΤΧΣ.

Με αυτά τα δεδομένα κάθε warrant θα δίνει το δικαίωμα αγοράς έως και 4,8 μετοχών που θα κατέχει το ΤΧΣ τα επόμενα 4,5 χρόνια, στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά τίτλο πλέον ενός αυξανόμενου κατ΄ έτος επιτόκιου, από 4% έως 8%.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε

«Έσπασε» τα κοντέρ η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να συγκεντρώσει από τον ιδιωτικό τομέα περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 19% των κεφαλαιακών της αναγκών, συνολικού ύψους 7,33 δισ. ευρώ.

Από τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, η πλειονότητα, περί τα 1,1 δισ. ευρώ, προήλθε από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των BCP και Societe Generale με 570 εκατ. ευρώ, ενώ από το δίκτυο της τράπεζας οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η εξάσκηση των warrants

Με βάση αυτό το ποσοστό και με δεδομένο το «μπόνους» που θα λάβουν οι μέτοχοι της τράπεζας από την ATEBank που ανακεφαλαιοποιήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με 570 εκατ. ευρώ, κάθε warrant θα δίνει για τα επόμενα 4,5 χρόνια το δικαίωμα αγοράς έως και 4,65 μετοχών Πειραιώς, στην τιμή της αύξησης των 1,7 ευρώ ανά τίτλο.

Στην τιμή αυτή θα προστίθεται κάθε χρόνος που περνά ένα επιτόκιο, το οποίο θα ξεκινά από τον 3% πλέον δεδουλευμένων τόκων με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου:

• 1% (100 μονάδων βάσης) για το πρώτο έτος από την έκδοση των Τίτλων ΤΧΣ,
• 2% (200 μονάδων βάσης) για το δεύτερο έτος,
• 3% (300 μονάδων βάσης) για το τρίτο έτος,
• 4% (400 μονάδων βάσης) για το τέταρτο έτος, και
• 5% (500 μονάδων βάσης) για το εναπομείναν διάστημα

Οι επίσημες ανακοινώσεις με τα τελικά αποτελέσματα της αύξησης αναμένονται την Τετάρτη το απόγευμα.