A- A+
Το σκεπτικό της απόφασης της Τρ. Πειραιώς για πλήρη απορρόφηση της Geniki Bank
Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η απορρόφηση της Geniki Bank από την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Σε απάντησή της σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά τα δημοσιεύματα περί απορρόφησης της Geniki Bank, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι «μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, προχώρησε στη διερεύνηση διαφόρων πιθανών ή εναλλακτικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης αναδιοργάνωσης του Ομίλου της».

Η αναδιοργάνωση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «θα λαμβάνει υπόψη τις διαμορφούμενες ελληνικές και διεθνείς μακροοικονομικές συνθήκες, με στόχο να επιτευχθεί το βέλτιστο οργανωτικό αποτέλεσμα σε αποδοτικότητα, συνέργειες, κερδοφορία και κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικονομίας».

Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ότι «η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, και τη Γενική Τράπεζα ως μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς», συμπληρώνοντας ότι «η παραπάνω μελέτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα τεθεί σύντομα υπόψη των αρμοδίων εταιρικών οργάνων για λήψη των σχετικών αποφάσεων, οπότε και θα γίνει άμεσα η επιβαλλόμενη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού».

Τι μέτρησε για την απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο πράγματα μέτρησαν περισσότερο για να ληφθεί η απόφαση για απορρόφηση της Geniki Bank.

Πρώτον, οι χαμηλές προσδοκίες για τις προοπτικές εργασιών αναδιάρθρωσης δανείων στην εγχώρια αγορά, μετά το «μάζεμα» του κλάδου

Δεύτερον, τα κεφαλαιακά κέρδη που θα προκύψουν για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την απορρόφηση της θυγατρικής της, η οποία πριν από περίπου δύο χρόνια ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως και με το παραπάνω προτού αποκτηθεί από τη Societe Generale.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας θέλει να στηρίξει το «μεγάλο μαγαζί», ειδικά σήμερα που το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έχει ενισχυθεί σημαντικά.