A- A+
Το όφελος για εργοδότες και η αποζημίωση των εργαζομένων που εντάσσονται στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Τη δυνατότητα μείωσης του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων τους έως και 50% έχουν οι επιχειρήεις που πλήττονται από την κρίση.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ.

Για όσες δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον επί των ακαθάριστων εσόδων τους.

Τι κερδίζουν οι εργοδότες

Όσοι πληρούν τα κριτήρια αυτά, για το χρονικό διάστημα από 15.06.2020 έως 15.10.2020 μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Συγκεκριμένα, μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας κατ’ εφαρμογήν του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αποπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.

Οι επιχειρήσεις εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού τους.

Πώς επηρεάζονται τα επιδόματα

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογικά με τις αποδοχές τους επιδόματα αδείας και Χριστουγέννων.

Από εκεί και πέρα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν.

Σε περίπτωση πραγματοποίησης απόλυσης, αυτή είναι άκυρη.

Υποχρεούνται, επίσης, να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας στον μηχανισμό.