A- A+
Το όφελος από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - Πίνακας με τα ποσά

Κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από εφέτος κατά 20% ή 30%, προς όφελος όλων των φορολογούμενων με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Μπορεί επισήμως από το υποιυργείο Οικονομικών να λένε δημοσίως πως αναμένουν τα στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας τον Απρίλιο, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν δεν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί οριζόντια κατά 20% - 30%. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να μηδενιστεί για όσους δηλώνουν 20.000 ευρώ έναντι αφορολόγητου 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών θα γίνει αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά του 2020 ή θα αφορά το δεύτερο μισό του έτους.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί την Άνοιξη, όταν θα έχει διαφανεί ο δημοσιονομικός χώρος της εφετινής χρονιάς.

Εάν, υπάρξει οριζόντια ρύθμιση κατά 30%, οι συντελεστές θα διαμορφωθούν ως εξής:

Ο συντελστής εφαρμόζεται κλιμακωτά, με βάση την παραπάνω κλίμακα.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Με βάση αυτό το σενάριο και εφόσον η ισχύς του είναι αναδρομική από την 1/1/2020, η επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 θα μειωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 στα ακόλουθα επίπεδα: