A- A+
Το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας: Όλη η δημόσια περιουσία στην τρόικα
Ένα νέο γερμανικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας είδε το φως της δημοσιότητας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός fund που θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, η εταιρεία συμβούλων Roland Berger έχει καταθέσει στη γερμανική κυβέρνηση μία πρόταση για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 125 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Εύρηκα» προβλέπει τη δημιουργία μίας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

Η εταιρεία αυτή θα πουληθεί στην ΕΕ έναντι 125 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας.

Ο φορέας που θα αποκτήσει την εταιρεία θα αναλάβει όλο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έως και το 2025, αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.

Απομακρύνεται το μεγάλο «κούρεμα»

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός μεγάλου «κουρέματος» της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα, που θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) παρουσιάζει αυξημένη συμμετοχή τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου αναδιάρθρωσης του 90% των κρατικών τίτλων που λήγουν έως και το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με επιπλέον 109 δισ. ευρώ και παράλληλα διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια δανεισμού για 40 χρόνια.

Σε αυτήν την περίπτωση η χώρα θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό ότι δε θα χρεοκοπήσει, θα βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά και οι τράπεζες θα βελτιώσουν τη θέση με στόχο την έξοδο από την κρίση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται σήμερα.