Σε εξέλιξη βρίσκεται επίθεση μέσω e-mails σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι αν την πατήσουν κινδυνεύουν με απώλεια των καταθέσεών τους.
Το νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλη και στη διεύθυνση του Moneyonline, είναι εξαιρετικά παραπλανητικό.
Συγκεκριμένα, είναι καλογραμμένο, δεν έχει ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, φέρει το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ όνομα αποστολέα και ηλεκτρονική διεύθυνση δεν βγάζουν μάτι προς πρόκειται για απάτη.
Τι αναφέρει το e-mail
Αναλυτικότερα, το υπό εξέταση μήνυμα ενημερώνει τον παραλήπτη πως η τράπεζα βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης των πολιτικών της για την προστασία του λογαριασμού και των πληρωμών του.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι απατεώνες, από εδώ και στο εξής η τράπεζα θα πραγματοποιεί τακτικό έλεγχο και επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων του πελάτη κάθε τρεις μήνες.
Ακολούθως επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που τηρούνται στην τράπεζα για τον πελάτη είναι ελλιπή και ότι δεν είναι πλέον ενημερωμένα.
Ως εκ τούτου, για να διασφαλιστεί υποτίθεται η ασφάλεια του λογαριασμού του, ζητείται ο έλεγχος και η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας του.
Καλείται λοιπόν να προχωρήσει στη σχετική ενημέρωση, κάνοντας κλικ πάνω σε link που εμπεριέχεται στο e-mail.
Το πλήρες κείμενο είναι το εξής:
Πότε κινδυνεύετε
Το να λάβετε ένα τέτοιο e-mail ή ακόμη και να το ανοίξετε, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.
Τα προβλήματα ξεκινούν ότι κάνετε κλικ στο link που εμπεριέχεται στο μήνυμα.
Σε αυτήν την περίπτωση μεταφέρεστε σε μία νέα ιστοσελίδα που προσομοιάζει με το e-banking της Εθνικής Τράπεζας και σας ζητείται να εισάγετε τα στοιχεία εισόδου στην υπηρεσία.
Ό,τι πληκτρολογείτε εκεί, περιέρχεται σε άμεση γνώση των δραστών. Αν λοιπόν εισάγετε username και password στην απατηλή ιστοσελίδα, αμέσως τα μαθαίνουν και οι επιτήδειοι.
Οι τελευταίοι έχουν δύο επιλογές:
- Να εισέλθουν στο e-banking με τα στοιχεία που τους έχετε μόλις αποκαλύψει και να επιχειρήσουν να εκτελέσουν μία συναλλαγή
- Να πουλήσουν τα στοιχεία σας σε τρίτους στη μαύρη αγορά και κάποιος άλλος να επιχειρήσει να σας κλέψει
Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση δεν κινδυνεύετε με απώλεια χρημάτων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή που θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν οι δράστες.
Αυτό γίνεται είτε με την αποκάλυψη του κωδικού μίας χρήσης ή με την επιβεβαίωση της συναλλαγής μέσω του m-banking σας.
Πώς να προστατευτείτε
Οι συμβουλές των τραπεζών για περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, όπως αυτή που σας περιγράψαμε παραπάνω, είναι οι εξής:
- Θα πρέπει να είστε πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα που αφορούν "ενημέρωσή" σας για "προβλήματα" που σχετίζονται με τους λογαριασμούς σας, τις κάρτες σας ή το e-banking σας
- Αν όντως έχετε αμφιβολίες ότι κάτι έχει γίνει με τους λογαριασμούς ή τις κάρτες σας τότε να πηγαίνετε από μόνοι σας στο e-Banking ή στο m-banking χωρίς να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο (link).
- Η τράπεζά σας ποτέ δεν θα σας στείλει μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ή ότι έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός σας ή η κάρτα σας και στην συνέχεια να σας παραπέμπει μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα για να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κάρτας σας, τους κωδικούς e-Banking και τους κωδικούς OTP, ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.
- Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων θα πρέπει να επικοινωνείτε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας, το οποίο λειτουργεί 24x7 ή με το κατάστημα το οποίο σας εξυπηρετεί.
- Να ελέγχετε με προσοχή την περιγραφή των μηνυμάτων (SMS, Viber) που λαμβάνετε μαζί με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) για την έγκριση των συναλλαγών. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο στην περιγραφή επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζα.
- Τα απατηλά αυτά μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και στην τύχη. Δεν είναι δηλαδή προσωποποιημένα, δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του πελάτη ούτε ποιος λογαριασμός έχει το πρόβλημα. Επίσης, τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.