A- A+
Στο 800 ευρώ το Νοέμβριο η στήριξη σε εργαζομένους - Όλα τα μέτρα στήριξης

Στην εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση μετά το δεύτερο γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Όπως θα ανακοινωθεί σήμερα, Πέμπτη, από το πρωί του Σαββάτου κλείνουν σε όλη τη χώρα όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Θα μείνουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού και καταστήματα οπτικών ειδών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που αναμένεται να προβλέπει τα ακόλουθα:

- Για τους εργαζομένους

Όλες οι συμβάσεις εργασίας των κλειστών επιχειρήσεων θα μπουν υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής.

Τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας θα έχουν οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές για το σύνολο το εργαζομένων τους.

Όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή το Νοέμβριο θα λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 800 ευρώ έναντι 534 ευρώ που ίσχυε στο προηγούμενο lockdown

Επιπλέον, θα δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους και στη φοιτητική στέγη αν μέλος του νοικοκυριού σπουδάζει σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας.


- Άνεργοι

Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επίσης θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Πρόκειται για 130.000 συμπολίτες μας.


- Για τις επιχειρήσεις

Θα δοθεί η 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή το Νοέμβριο και η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή το Δεκέμβριο, με το 50% του ποσού να είναι χαμηλότοκο δάνειο και το υπόλοιπο 50% επιδότηση που δεν επιστρέφεται.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα υπάρξει αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη.

Μειώνονται τα ενοίκια υποχρεωτικά κατά 40%.

Επιπλέον, η επιχείρηση δεν θα επιβαρύνεται για το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αναστέλλεται η εξόφληση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου.

Τέλος, αναστέλλονται τα δάνεια, με πληρωμή μόνο των τόκων, για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση.

ADVERTISEMENT


- Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αναστέλλονται όλες οι υποχρεώσεις τους προς Δημόσιο και Ταμεία και αποζημιώνονται με το 12% επί του αρχικού ενοικίου, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις.