A- A+
Το νέο κόλπο των απατεώνων που τους δίνει πρόσβαση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Νέους τρόπους υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων εισόδου στο e-banking ιδιωτών και επιχειρήσεων, έχουν βρει επιτήδειοι το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, άγνωστοι απατεώνες, προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής, πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πελάτες.

Με πρόφαση την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή τους ζητούν την εγκατάσταση εργαλείων απομακρυσμένης πρόσβασης σε υπολογιστή, κινητό ή tablet.

Τι κάνουν οι εφαρμογές

Οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους απατεώνες τον πλήρη έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών του πελάτη.

Στη συνέχεια προσπαθούν να τον εξαπατήσουν να δώσει τους προσωπικούς κωδικούς του για το e-Banking για να πραγματοποιήσουν με χρέωση λογαριασμών του, εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Επίσης, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τους ζητούν  αριθμούς καρτών καθώς και φωτογραφίες ή φωτοτυπίες από προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Οι τράπεζες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται σε παρόμοιες τηλεφωνικές κλήσεις.

Αν κάποιος πελάτης θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα σχετικής απόπειρας εξαπάτησης, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς του.