A- A+
Το κόλπο των τραπεζών για να σας χρεώνουν μεγαλύτερες προμήθειες όταν στέλνετε εμβάσματα

Νέα δεδομένα στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών έχει δημιουργήσει η πρόσφατη ενεργοποίηση πλαφόν, μέσω νομοθεσίας, στις προμήθειες.

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο μήνες, οδηγώντας στην ελάφρυνση όσων αποστέλλουν εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, με μία ή περισσότερες συναλλαγές ανά 24ωρο.

Η παρέμβαση μάλιστα αφορά τις προμήθειες που εφαρμόζουν οι τράπεζες τόσο για τον αποστολέα των χρημάτων, όσο και για τον παραλήπτη.

ADVERTISEMENT

Τι ισχύει σήμερα

Αναλυτικότερα, οι νέες ανώτατες προμήθειες στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών είναι οι εξής:

- 0,50 ευρώ ανά εξερχόμενο έμβασμα μέχρι τη συμπλήρωση του ημερήσιου ορίου των 5.000 ευρώ

- 0,50 ευρώ ανά εισερχόμενο έμβασμα μέχρι τη συμπλήρωση του ημερήσιου ορίου των 5.000 ευρώ

Επίσης, όλα τα εμβάσματα μπορεί να εκτελούνται και instant με το κόστος της απλής μεταφοράς, εντός δηλαδή 1 - 2 εργάσιμων ημερών.

Αν κάποιος λοιπόν κινείται εντός του ορίου των 5.000 μπορεί να περιορίσει το συνολικό κόστος για τη μεταφορά ενός ποσού, αυτούσιου, σε άλλη τράπεζα, στο 1 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που χρήζουν προσοχής, μιας και υπάρχει κίνδυνος οι χρεώσεις να είναι υψηλότερες.

Επίσης, για συγκεκριμένο ύψος συναλλαγής ή για αποστολές προς συγκεκριμένες τράπεζες, το κόστος της μεταφοράς μπορεί να είναι χαμηλότερο ακόμη και από το 1 ευρώ.

Στο σημερινό δημοσίευμα λοιπόν θα δούμε πως ανάλογα με τη συναλλαγή που θέλουμε να εκτελέσουμε θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τις προμήθειες.

Φυσικά μιλάμε για όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει κάποιο πακέτο δωρεάν συναλλαγών, το οποίο προσφέρει συγκεκριμένο αριθμό εμβασμάτων χωρίς κατ΄ αποκοπήν χρέωση.

Το άρθρο δηλαδή αφορά όσους δεν θέλουν να πληρώνουν τις σχετικές μηνιαίες συνδρομές.

ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να κάνετε

Δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία που επηρεάζουν το ύψος των χρεώσεων στα εμβάσματα μεταξύ φυσικών προσώπων:

- Ο τρόπος αποστολής τους

Αν επιλεγεί από τον αποστολέα η ένδειξη SHA, επιβαρύνεται και ο παραλήπτης των χρημάτων με προμήθεια από την τράπεζά του.

Αν επιλεγεί η ένδειξη OUR τότε επιβαρύνεται μόνο ο αποστολέας και το ποσό του εμβάσματος καταλήγει αυτούσιο στο λογαριασμό του παραλήπτη.

- Το ύψος της μεταφοράς

Μέχρι ένα ποσό από 15 έως 40 ανάλογα με την τράπεζα ή ακόμη και χωρίς κανένα όριο, δεν χρεώνεται προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η ελαχιστοποίηση της προμήθειας που θα πληρώσετε επιτυγχάνεται ως εξής:

1. Εάν το ποσό της μεταφοράς σας δεν ξεπερνά τα παρακάτω όρια, ανάλογα με την τράπεζα στην οποία θέλετε να αποσταλούν τα χρήματα, τότε συμφέρει να επιλέξετε την ένδειξη SHA.

Μέχρι τα ακόλουθα η τράπεζα του παραλήπτη δεν θα τον χρεώσει με προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος:

  • Alpha Bank: 15 ευρώ
  • Eurobank: 20 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: 15 ευρώ
  • Πειραιώς: 15 ευρώ
  • Attica Bank: Χωρίς χρέωση ανεξαρτήτως ποσού
  • Optima Bank: 40 ευρώ

Επιλέγοντας λοιπόν την ένδειξη SHA, θα χρεωθείτε μόνο με 0,5 ευρώ και το ποσό της μεταφοράς θα πιστωθεί αυτούσιο στο λογαριασμό του παραλήπτη, καθώς δεν θα χρεωθεί με έξοδα εισερχόμενου εμβάσματος.

Βλέπουμε ότι στην Attica Bank δεν υπάρχει ανώτατο όριο. Άρα όποιο κι αν είναι το ύψος του εμβάσματος σε λογαριασμός της, συμφέρει η αποστολή των χρημάτων με την ένδεικη SHA..

ADVERTISEMENT

2. Αν το ποσό του εμβάσματος ξεπερνά τα παραπάνω όρια και δεν είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, συμφέρει επίσης ανεπιφύλακτα η ένδεικη SHA.

Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να προσθέσετε στο ποσό που αποστέλλετε 0,5 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στην προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος που θα αφαιρεθεί από το έμβασμα με την πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό του παραλήπτη.

Με τον τρόπο αυτό η συνολική επιβάρυνση για να φτάσουν τα χρήματα αυτούσια στον παραλήπτη ανέρχεται σε 1 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η ένδειξη OUR δεν συμφέρει, διότι η τράπεζά σας θα χρεώσει μεγαλύτερη προμήθεια από το 1 ευρώ για να εκτελεστεί η συναλλαγή.

Επίσης, εάν στέλνετε χρήματα προς λογαριασμό Attica Bank από άλλη τράπεζα, δεν χρειάζεται να προσθέσετε το 0,5 ευρώ στο ποσό που μεταφέρετε.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η συγκεκριμένη τράπεζα δεν επιβάλλει προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

ADVERTISEMENT

Για μεγαλύτερα ποσά

Στον αντίποδα, εάν το ποσό που μεταφέρεται είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, τότε συμφέρει στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αποστολή να γίνει με την ένδειξη OUR.

Σε αυτήν την περίπτωση για μεταφορές από 5.000,01 έως 12.500 ευρώ, η συνολική χρέωση για τον αποστολέα, ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

* Alpha Bank: 7 ευρώ

* Eurobank: 2,35 ευρώ

* Εθνική Τράπεζα: 2,2 ευρώ

* Πειραιώς: 2,5 ευρώ

* Attica Bank: 2,4 ευρώ

* Optima Bank: 1 ευρώ

Με εξαίρεση λοιπόν τις μεταφορές χρημάτων από Alpha Bank προς άλλες τράπεζες ή από οποιαδήποτε τράπεζα προς Attica Bank, για τις οποίες συμφέρει η ένδειξη SHA, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι φθηνότερο να επιλέγετε την ένδειξη OUR.