A- A+
Το κράτος θα πληρώνει άμεσα το 20% των ενοικίων κλειστών επιχειρήσεων - Όλα τα μέτρα

Άμεση αποζημίωση για το μήνα Νοέμβριο του 20% του ενοικίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων μισθωμένων σε κλειστές ή πληττόμενες βάση ΚΑΔ επιχειρήσεις, θα καταβάλλει το Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και έρχεται να αντικαταστήσει την επιστροφή κατά 12% επί του μηνιαίου ενοικίου, μέσω συμφηφισμού με φορολογικές οφειλές.

Για παράδειγμα, εάν το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, με την υποχρεωτική έκπωση κατά 40%, μειώνεται στα 600 ευρώ.

Το κράτος θα καταβάλλει άμεσα στον εκμισθωτή 200 ευρώ, αποκλειστικά για το μήνα Νοέμβριο. Πρόκειται για το 50% των απωλειών στο εισόδημά του.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσε τα μέτρα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων που ισχύουν τόσο για κλειστές επιχειρήσεις, όσο και για εργαζομένους με συμβάσεις υπό αναστολή.

Όλα τα μέτρα

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας είναι τα εξής:

- Για τους εργαζομένους

  • Αποζημίωση για αναστολές συμβάσεων

Όλες οι συμβάσεις εργασίας των κλειστών επιχειρήσεων θα μπουν υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής.

Τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας θα έχουν οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές για το σύνολο το εργαζομένων τους.

Όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή το Νοέμβριο θα λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 800 ευρώ έναντι 534 ευρώ που ίσχυε στο προηγούμενο lockdown.

Η αποζημίωση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων εντός του Δεκεμβρίου και είναι επιπλέον του Δώρου Χριστουγέννων, που επίσης θα καλυφθεί κατά ένα μέρος από τον προϋπολογισμό.

  • Έκπτωση σε ενοίκια

Επιπλέον, εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους και στη φοιτητική στέγη αν μέλος του νοικοκυριού σπουδάζει σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας.

  • Αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο

Τέλος, αναστέλλονται οι δόσεις Νοεμβρίου των ρυθμισμένων οφειλών και μετατίθενται για το τέλος των ρυθμίσεων, ενώ αναστέλλονται και οι πληρωμές δανείων έως το τέλος του έτους


ADVERTISEMENT


- Άνεργοι

Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επίσης θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Πρόκειται για 130.000 ανέργους που είχαν χαρακτηριστεί ως μακροχρόνια άνεργοι μετά την 1η Μαρτίου 2020.


- Για τις επιχειρήσεις

  • Αποζημιώσεις - κρατικά δάνεια

Θα δοθεί η 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή το Νοέμβριο και η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή το Δεκέμβριο, με το 50% του ποσού να είναι χαμηλότοκο δάνειο και το υπόλοιπο 50% επιδότηση που δεν επιστρέφεται.

Δεν υπάρχει προϋπόθεση για μείωση του τζίρου σε όσες επιχειρήσεις είναι υποχρεωτικά κλειστές, για ένταξη στη δράση.

Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τόσο ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, όσο και νέες επιχειρήσεις.

Θα ακολουθήσει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 το Δεκέμβριο.

  • Ενοίκια

Μειώνονται τα ενοίκια υποχρεωτικά κατά 40% στις κλειστές επιχειρήσεις και στις πληττόμενες βάση ΚΑΔ, σύμφωνα με τη διευρυμένη σχετική λίστα του περασμένου Απριλίου.

  • Μισθοί - ασφαλιστικές εισφορές

Η επιχείρηση δεν θα επιβαρύνεται για το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Αναστέλλεται η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι πληρωτέος το Νοέμβριο έως και τις 30/04/2021, ενώ οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών σε Δημόσια και Ταμεία μετατίθενται για το τέλος των ρυθμίσεων.

Οι βεβαιωμένες οφειλές του Νοεμβρίου, δηλαδή του ΦΠΑ, μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,50%.

Σε αυτήν την περίπτωση η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Τέλος, αναστέλλονται οι πληρωμές στα δάνεια, με πληρωμή μόνο των τόκων, για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζά τους.


ADVERTISEMENT


- Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αναστέλλονται όλες οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο του μηνός Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, που μετατίθενται για το τέλος των ρυθμίσεων.

Το νέο μέτρο αφορά, όπως προαναφέρθηκε στην αποζημίωση, η οποία πλέον θα φτάνει για το μήνα Νοέμβριο στο 50% των απωλειών, δηλαδή στο 20% του αρχικού ενοικίου και θα πιστωθεί άμεσα στους εκμισθωτές.