A- A+
Τα «Fake News» της ημέρας: Χάκερς χτύπησαν τη Eurbank και πήραν κωδικούς πελατών της

Αναστάτωση προκάλεσε το βράδυ της Τρίτης δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι η Eurobank έχει δεχθεί επίθεση από χάκερς και οι δράστες μετά την υποκλοπή στοιχείων πελατών τα δημοσιοποιούν στο ίντερνετ.

Μάλιστα, το ηλεκτρονικό μέσο έστειλε και ειδοποίηση στους χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική υπηρεσία, προκαλώντας κατά πάδα πιθανότητα ...εγκεφαλικά στους παραλήπτες που είναι πελάτες της Eurobank.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι πελάτες της τράπεζας αφού μπουν στο σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδηγούνται σε άλλη σελίδα όπου όμως καταγράφονται και υποκλέπτονται τα στοιχεία τους: Τόσο προσωπικά δεδομένα όσο και κωδικοί τους στην ηλεκτρονική τραπεζική».

Πρόκειται για fake news. Καμία μετάβαση σε τρίτη ιστοσελίδα και υποκλοπή στοιχείων δεν γίνεται μετά την είσοδο στο σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών της Eurobank, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η Eurobank αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τη διάψευση του δημοσιεύματος.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι «τα συστήματα της και ειδικά το ebanking και mbanking είναι ασφαλή και δεν έχουν δεχθεί καμία επίθεση από hackers ή άλλους κακόβουλους χρήστες».

Επίσης επιστεί την προσοχή των πελατών της να μην ανοίγουν emails από άγνωστες πηγές και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε ποιες σελίδες περιηγούνται στο διαδίκτυο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν θύματα υποκλοπής στοιχείων μέσα από τη διαδικασία «ψαρέματος» στοιχείων χρηστών.

«Η Τράπεζα ουδέποτε έχει ζητήσει, δεν ζητά και δεν θα ζητήσει ποτέ τα στοιχεία των πελατών κατ΄ αυτόν τον τρόπο» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ADVERTISEMENT

Ποια είναι η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι επιθέσεις με την  αποστολή μαζικών e-mails γίνονται σε καθημερινή βάση με στόχο το «ψάρεμα» πελατών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Πρόκειται για τη μέθοδο phishing, στην οποία προφανώς ήθελε να αναφερθεί το επίμαχο δημοσίευμα.

Η λογική της απάτης είναι απλή. Το e-mail περιέχει μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο θέμα με το λογαριασμό του πελάτη και τον προτρέπει να κάνει κλικ σε ένα σύνδεσμο για να δει τη συμβαίνει.

Ωστόσο το link δεν οδηγεί στο e-banking της τράπεζας, αλλά σε μία ιστοσελίδα που μοιάζει με την πραγματική.

Πολύ εύκολα μπορεί να προσέξει κάποιος πως πρόκειται για απάτη αν ελέγξει είτε το e-mail του αποστολέα ή τη διεύθυνση της σελίδας που οδηγήσει μέσω του link.

Αν δεν γίνει αντιληπτή η απάτη και ο χρήστης πληκτρολογήει εκεί τα στοιχεία εισόδου του στο e-banking, τότε αυτά περιέρχονται σε γνώση των δραστών.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για λάθος του χρήστη που δεν αντιλήφθηκε την απάτη και όχι σε εισβολή στα συστήματα της τράπεζας.