A- A+
Το έριξαν στις αγορές αυτοκινήτων οι Έλληνες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους Έλληνες να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για ανανέωση των μεταφορικών τους μέσων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Σεπτέμβριο ταξινομήθηκαν 7.106 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 5.896 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας αύξηση 20,5%.

Πρόκειται για τις λιανικές πωλήσεις ΙΧ, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγορές που γίνονται από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων.

Αναμφίβολα είναι μία ξεκάθαρη αντιστροφή των τάσεων μετά την περίοδο του lockdown, που λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία, οδήγησαν τις πωλώσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό σε επίπεδο 9μήνου τα μεγέθη καταγράφουν ετήσια πτώση. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις το 2020 έως το τέλος του περασμένου μήνα έφτασαν τα 35.571 οχήματα.

Πέρυσι το ίδιο διάστημα, οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 42.728. Δηλαδή σε σχέση με το 2019 καταγράφεται 20% μείωση.

Γιατί αγοράζουν ΙΧ

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η άνοδος των πωλήσεων των ΙΧ σε αυτήν την περίοδο έχει την εξήγησή της.

Συγκεκριμένα:

- Ο κόσμος τους προηγούμενους μήνες έκανε οικονομία, καθώς κατανάλωσε λιγότερα για ταξίδια και υπηρεσίες ψυχαγωγίας λόγω του κορωνοϊού

- Υπάρχει φόβος από πολλούς να μπουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ως εκ τούτου αποκτούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό

- Ενδεχομένως κάποιες από τις πωλήσεις ΙΧ να ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη άνοιξη, ωστόσο αναβλήθηκαν για μερικούς μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων