A- A+
Το 66% των «κόκκινων» οφειλών δεν εξυπηρετείται για διάστημα μεγαλύτερο του έτους
Για περισσότερο από 1 χρόνο αγνοείται η τύχη δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενες οφειλές για διάστημα άνω των 3 μηνών, για τις οποίες οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη κινηθεί νομικά.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στοιχείο που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος των επισφαλειών, αλλά και την αδιαφορία που δείχνουν οι δανειολήπτες στις προσκλήσεις των τραπεζών για ρυθμίσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών έχουν να αποπληρωθούν πάνω από 1 χρόνο.

Πρόκειται για δάνεια τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί από τις τράπεζες, δηλαδή δεν έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες για να τα εισπράξουν.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 70%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 76%.

Δύο χρόνια χωρίς ίχνος ζωής

Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι περισσότερα από το 40% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία καθυστέρησης, δεν πληρώνονται για περισσότερο από 2 χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η καθυστέρηση συνεχίζει ακόμη και φέτος να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύει τις δυσκολίες αποτελεσματικής διαχείρισης.

Οι τράπεζες έχουν πολύ έργο μπροστά τους για να καταστήσουν εκ νέου ενήμερα αυτά τα δάνεια...