A- A+
Την πάτησαν όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ - Τι τους περιμένει από την εφορία

Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την εφορία για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.

Ο λόγος γίνεται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και δευτερεύοντως για μισθωτούς / συνταξιούχους, τα εισοδήματα των οποίων, όπως δηλώνονται κάθε χρόνο, δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Αυτός είναι ο πήχης που έχει θέσει η ΑΑΔΕ για τη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων.

ADVERTISEMENT

Οι διασταυρώσεις

Από τη μεγάλη λοιπόν δεξαμενή όσων δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, η εφορία ελέγχει τις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Ο λόγος γίνεται για πάσης φύσεως έξοδα, όπως προκύπτουν από τις κινήσεις μέσω λογαριασμών και καρτών.

Για παράδειγμα, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, οι λογαριασμοί ρεύματος, οι δόσεις για δάνεια, οι πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες, ταξίδια ή αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Εάν η κατανάλωση του φορολογούμενου είναι πολύ υψηλότερη από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει,τότε χτυπά συναγερμός.

Το καμπανάκι χτύπησε εφέτος για περίπου 20.000 φορολογούμενους, οι οποίοι ενώ δήλωναν φτωχοί στην εφορία, με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, είχαν πραγματοποιήσει δαπάνες από 30.000 ευρώ και πάνω.

Κατόπιν αξιοποίησης επιπλέον φίλτρων ελέγχου, η ΑΑΔΕ κατέληξε στον εντοπισμό 800 περίπου νοικοκυριών που αυτήν τη στιγμή περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο.

Στην περίπτωση που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πώς μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τόσες πολλές δαπάνες, θα επιβάλλονται πρόστιμα και ο προβλεπόμενος φόρος.

ADVERTISEMENT

Πρόσθετος φόρος

Αυτός θα επιβάλλεται στη διαφορά της αξίας των δαπανών και των εισοδημάτων.

Για την εφορία θα θεωρείται κανονικό εισόδημα και θα εκδίδεται το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής θα προχωρούν σε διασταυρώσεις με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Κατόπιν θα δημιουργείται μία λίστα με τους φορολογούμενους για τους οποίους διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθένων εισοδημάτων και δαπανών.

Η τελική επιλογή όσων θα ελέγχονται διεξοδικά θα γίνεται με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών, όπως ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου, καθαρή θέση και ύψος τραπεζικών καταθέσεων.

Να ξεκαθαριστεί πάντως ότι το χαμηλό εισόδημα δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα. Όσοι δηλώνουν έως 10.000 ευρώ και δεν φοροδιαφεύγουν, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Όσοι όμως εμφανίζονται να ζουν πάνω από τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρουν τα δηλωθέντα εισοδήματα, κινδυνεύουν να λάβουν ...πρόσκληση από την εφορία για τα περαιτέρω.

Από τους ελέγχους αυτούς πολύ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει στη συνέχεια κάποιος, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

ADVERTISEMENT

Μεγάλη επιβάρυνση

Στις περιπτώσεις που η ΑΑΔΕ εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα με τις προαναφερθέσεις τεχνικές ελέγχου, ο λογαριασμός είναι τσουχτερός.

Συγκεκριμένα:

- Το ποσό που δεν δικαιολογείται φορολογείται με συντελεστή 33% από το πρώτο ευρώ

- Ο φόρος που προκύπτει προσαυξάνεται επιπλέον με πρόστιμο 50% λόγω «ανακρίβειας της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».

- Αν το αδήλωτο εισόδημα αφορά στα φορολογικά έτη από 2012 έως και το 2023, τότε στο ποσό επιβάλλεται επιπλέον και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

- Στο συνολικό ποσό φόρου και προστίμου επιβάλλονται τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής που ανέρχονται σε 0,73% μηνιαίως, με ημερομηνία έναρξης από τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

Αν πρόκειται για λογαριασμό επιχειρηματία, ο οποίος υπάγεται στον ΦΠΑ, τότε, επί του ποσού που θα θεωρηθεί προσαύξηση περιουσίας, θα επιβληθεί και ΦΠΑ.

Δηλαδή ο φόρος που θα πληρωθεί θα είναι εν τέλει ίσος περίπου με το εισόδημα που δεν δηλώθηκε.