A- A+
ΤτΕ: Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων μετά την πανδημία - Θα ξεκινήσουν εφέτος

Μεγάλες αλλαγές στη ζήτηση σε πολλές περιοχές της Πρωτεύουσας, αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στο 2021, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή, τη φετινή χρονιά δομικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων.

Αυτό θα είνα αποτέλεσμα των εξής:

- Αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών

- Έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί, με κυριότερο το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού

Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πιθανόν να αναδιαμορφώσουν ή και να μετατοπίσουν χωρικά τη ζήτηση τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Πότε θα έχουμε επανεκκίνηση

Η ΤτΕ σημειώνει πάντως πως η επανεκκίνηση και οι ρυθμοί αποκατάστασης των επιμέρους τομέων της αγοράς θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των απωλειών που θα καταγραφούν.

Ως εκ τούτου, πολλά είναι συνηφασμένα με τις νέες συνήθειες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών, καθώς και με το διεθνές επενδυτικό κλίμα.

Σημαντικό είναι, στην παρούσα συγκυρία, να προταχθούν ενέργειες για τη στήριξη μιας γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις πράξεις αγοραπωλησιών, που έχουν αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα πολλών πράξεων και επενδύσεων.

Τι συνέβη πέρυσι

Από την άλλη, για το 2020 η ΤτΕ επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η επίδραση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις τιμές των ακινήτων και τις τάσεις τους, δύο
ουσιώδεις μεταβολές έχουν συντελεστεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο:

Πρώτον, ανακόπηκε η ισχυρή δυναμική της αγοράς, η οποία βασίστηκε κυρίως στην εξωτερική επενδυτική ζήτηση και τον τουρισμό,

Δεύτερον, αναδείχθηκαν νέοι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι ενδέχεται πλέον να επισκιάσουν τη ζήτηση σε τομείς και αγορές που είχαν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο παρελθόν.

Με την προοπτική της αποκατάστασης των συνθηκών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η αγορά τηρεί σε μεγάλο βαθμό στάση αναμονής, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι επενδυτικές κινήσεις, τόσο προς
επαγγελματικές όσο και οικιστικές χρήσεις, εκμεταλλευόμενες τις τρέχουσες αποδόσεις και στοχεύοντας στην αποκόμιση υπεραξιών μετά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Οι χαμηλοί και επιμέρους αρνητικοί ρυθμοί της οικοδομικής δραστηριότητας των μέχρι πρόσφατα τυπικών επενδυτικών χρήσεων είναι ενδεικτικοί της στάσης αναμονής της αγοράς.

Στον αντίποδα, σε τομείς όπως οι αποθηκευτικοί και γεωργικοί χώροι εμφανίζονται θετικοί ρυθμοί,
αποτυπώνοντας τις νέες ανάγκες που αναδείχθηκαν μέσα από την τρέχουσα υγειονομική κρίση.