A- A+
Τη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων στη ρύθμιση των στεγαστικών ζήτησε η τρόικα
Δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επωφεληθούν της ρύθμισης «κουρέματος» των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια, νοικοκυριά που μπορούν να τις πληρώσουν, ζήτησε η τρόικα από τις ελληνικές αρχές.

Ο λόγος γίνεται για τη ρύθμιση που συζητείται τους τελευταίους μήνες και αφορά τα ενυπόθηκα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, που δόθηκαν σε νοικοκυριά που έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Το σχέδιο προβλέπει την καταβολή για ένα διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα χρόνια, μόνο των τόκων, με ανώτατο όριο το 30% του σημερινού εισοδήματος του δανειολήπτη.

Τα κριτήρια

Με βάση το αρχικό πλάνο, για να ενταχθεί κάποιος μισθωτός ή συνταξιούχος στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ
  • Το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% από την 1/1/2010
  • Η αντικειμενική αξία του προσημειωμένου ακινήτου δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ

Το αίτημα της τρόικας

Στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με τις ελληνικές αρχές και εκπροσώπους των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο οι δανειστές ζήτησαν τη θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων για ένταξη στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, τόνισαν την ανάγκη να τεθεί ως προϋπόθεση η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Για παράδειγμα, δεν θέλουν να ευνοηθούν από τη ρύθμιση δανειολήπτες που μπορεί να δηλώνουν στην εφορία έως 25.000 ευρώ και να έχουν υποστεί μειώσεις στο εισόδημά τους άνω του 35%, αλλά μπορεί να διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ.

Αρα θεωρούν αναγκαία τη θέσπιση και περιουσιακού κριτηρίου για ένταξη στη ρύθμιση, με δεδομένη την έκταση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε μέσα στο Μάρτιο το σχέδιο να γίνει νόμος του κράτους.

Το deal με τις δόσεις

Οι βασικοί όροι της διευθέτησης που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες είναι οι εξής:

• Θα παρέχεται περίοδος χάριτος 4 ετών με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου
• Σε αυτήν την περίοδο το επιτόκιο θα ανέρχεται σε 1,5%
• Η μηνιαία δόση δε θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος με την καταβολή μέρους ή του συνόλου των τόκων
• Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής κάθε πληρωμής (μηδενική δόση)
• Τα παραπάνω κριτήρια θα ελεγχθούν δύο χρόνια μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση
• Μετά την περίοδο της ρύθμισης επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου

Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους οι τραπεζίτες, εκτιμάται ότι περίπου το 15% - 20% των στεγαστικών δανείων καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα ρυθμιστεί με αυτόν τον τρόπο.