A- A+
Τι θα συνέβαινε αν ψηφίζαμε «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα - Η αρχή του τέλους για Ευρωζώνη
Τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ η διενέργεια του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εφόσον οι πολίτες ψήφιζαν όχι, αναλύει η Saxo Bank.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αντίθεση που κυμαίνεται γύρω στο 60% ως προς το πακέτο διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα λιτότητας, μία αρνητική ψήφος αποτελεί μία πολύ ρεαλιστική πιθανότητα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που ρωτούν εάν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη έχουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ του κοινού.

Ναι στην ελεγχόμενη χρεοκοπία

Ποιες είναι λοιπόν οι προοπτικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη ευρωζώνη εάν οι Έλληνες αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση;

Σύμφωνα με τη Saxo Bank, στην πραγματικότητα, ένα «όχι» στο δεύτερο πακέτο διάσωσης είναι ένα «ναι» προς μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ενδεχόμενη απόρριψη του πακέτου στήριξης θα απαξιώσει τις χρηματοδοτικές επιλογές για την Ελλάδα και η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά προς τη χρεοκοπία.

Αυτό συνεπάγεται στάση πληρωμών για την πρώτη συμφωνία των 110 δισ. Ευρώ που είχε επιτευχθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ το περασμένο έτος και η οποία επίσης επέβαλε αυστηρή λιτότητα στους εξεγερμένους Έλληνες.

Η ψήφος, λοιπόν, δεν αφορά στην πραγματικότητα μόνο το δεύτερο πακέτο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, αλλά και το πρώτο από τον Μάιο του 2010.

Η έξοδος από το ευρώ

Η Saxo Bank τονίζει ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, καθώς δεν μπορεί να υποχρεωθεί βάσει των ισχυόντων κανόνων.

Ωστόσο προσθέτει ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή εφόσον θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξασφαλίσει δάνεια σε Ευρώ, ενώ ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο το ισχυρό Ευρώ είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τα προβλήματα των Ελλήνων.

Απλούστατα δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικοί για να έχουν νόμισμα το ισχυρό Ευρώ, ενώ ουσιαστικά ψηφίζουν για συνέχιση των δημόσιων προγραμμάτων που διευρύνουν το έλλειμμα.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά μόνο από τη νομισματική ένωση.

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Saxo Bank επισημαίνει ότι επειδή μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα απέρριπτε ουσιαστικά και το αρχικό πακέτο διάσωσης των 110 δισ. Ευρώ, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας θα τίθετο σε αυστηρή δοκιμασία και το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ (και ουσιαστικά η Γερμανία), θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της διάσωσης της χώρας.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό εάν η Ελλάδα αποτελούσε μοναδική περίπτωση, αλλά το ενδεχόμενο να την ακολουθήσουν στην έξοδό της και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία, προβάλλει δυσκολίες στην ΕΚΤ.

«Είναι πρωταρχικής σημασίας, λοιπόν, για τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκρατήσουν άμεσα αυτή την τάση – ενόψει του φόβου, όχι συγκεκριμένα της ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά κυρίως της μετάδοσής της στην υπόλοιπη περιφερειακή Ευρώπη- είτε ελαφρύνοντας τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες ή ενισχύοντας επαρκώς τον οικονομικό τομέα προκειμένου να πείσουν τους «τιμωρούς των ομολόγων» ότι οι επιθέσεις σε άλλες περιφερειακές χώρες είναι μια χαμένη εκ των προτέρων μάχη» καταλήγει η Saxo Bank.