A- A+
Τι θα κερδίζουν όσοι πληρώνουν με κάρτα από το 2022 + Νέα φορολοταρία με δώρο ως 100.000 ευρώ

Αλλάζει από την Πρωτοχρονιά το σύστημα παροχής κινήτρων προς τους φορολογούμενους για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο.

Τα νέα κίνητρα προβλέπουν τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και τη συμμετοχή σε φορολοταρία, που θα κληρώνει ποσά έως και 100.000 ευρώ.

Το νέο καθεστώς

Αναλυτικότερα, το νέο καθεστώς για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, που θα ισχύει από 1/1/2022, έχει ως εξής:

  • Μείωση φόρου

Έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Αν πχ. κάποιος πραγματοποιήσει δαπάνες 3.000 ευρώ, τα 900 ευρώ θα αφαιρούνται από το εισόδημα που δηλώνεται και θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Οι κλάδοι που θα συμμετέχουν στο μέτρο είναι οι εξής:

- Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή

- Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι

- Γυμναστήρια, σχολές χορού

- Ταξί

- Νομικές υπηρεσίες


ADVERTISEMENT


  • Αφορολόγητο

Θα παραμείνει στο 30% το ποσοστό επί του εισοδήματος για τις δαπάνες που πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα προς εξασφάλιση του αφορολόγητου.

Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

  • Νέα φορολοταρία

Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας. Σήμερα σε κάθε μηνιαία φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από το 2022 θα ισχύουν τα εξής:

- Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται

- Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν

- Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.