A- A+
Τι συζήτησαν Blackrock - ΤτΕ στην Αθήνα - Έρχονται τα κρίσιμα στρες τεστ
Αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της BlackRock Laurence Fink, ο οποίος συναντήθηκε στην Αθήνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών με το Γιώργο Προβόπουλο βρέθηκε η διαγνωστική άσκηση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών που καλύπτει μία περίοδο έως και το Δεκέμβριο του 2016.

Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει έναν λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανόμενης και μιας αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Τα στρες τεστ

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τρόικα, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης για να εκτιμήσει τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην εξεταζόμενη περίοδο.

Ο κ. Fink πιστεύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια και ενδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της τρέχουσας άσκησης αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Ο κ. Fink επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών θέτουν τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια».

Καθοριστική άσκηση

Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η προηγούμενη άσκηση της BlackRock ήταν καθοριστική για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως δήλωσε «παρά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, κάτι που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη».

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, «η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία με διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Διαβάστε επίσης

* Προβόπουλος: Καμία περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον