Τη μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Πρόκειται για την τέταρτη μέσα στο 2024 περικοπή των παρεμβατικών της δεικτών, ανεβάζοντας το ...λογαριασμό των μειώσεων στις 100 μονάδες βάσης.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ από το υψηλό του 4% μέχρι και τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, θα βρίσκεται μέχρι νεωτέρας στο 3%.
Οι επόμενες κινήσεις
Δεν έχουμε όμως ακόμη φτάσει στο τέλος της διαδρομής των μειώσεων, καθώς γερμανική και γαλλική οικονομία πιέζονται και αναζητούν μία τονωτική ένεση από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Εκτιμάται ότι σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής μέχρι και το τέλος του α΄ εξαμήνου 2025, η ΕΚΤ θα κουρεύει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Έτσι, πολύ σύντομα θα φτάσουν στο 2% και ενδεχομένως χαμηλότερα, για να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια.
Η ταχύτητα των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Για να αντιστραφούν οι πτωτικές τάσεις και να καθυστερήσει η μείωση των δεικτών θα πρέπει να υπάρξει νέα έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτό όμως δεν αποτελεί για αναλυτές και οικονομολόγους το βασικό σενάριο. Το 2025 θα είναι μία χρονιά με χαμηλό κόστος χρήματος.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι αποφάσεις αυτές θα έχουν άμεση επίπτωση τόσο στα δάνεια, όσο και στις καταθέσεις.
Συγκεκριμένα:
- Υφιστάμενες χορηγήσεις
Ως προς τα παλαιά δάνεια, κερδίσμένοι θα βγουν όσοι έχουν επιλέξει πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με οποιονδήποτε ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τους δείκτες euribor 1 και 3 μηνών, οι οποίοι ήδη από τα υψηλά τους υποχωρούν κατά 100 μονάδες βάσης τουλάχιστον.
Η υποχώρησή τους ωστόσο μετά την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, με τους αναλυτές να βλέπουν περιθώριο αποκλιμάκωσής τους μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου έως και κατά 50 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι από το 2,9% περίπου σήμερα θα βρεθούν κάτω από το 2,5% τις επόμενες εβδομάδες, προεξοφλώντας και μία νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.
Ειδική περίπτωση αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια, στα οποία οι τράπεζες για την προστασία των πελατών τους είχαν ορίσει πλαφόν στην περιοχή του 2,7% -2,9% περίπου.
Δηλαδή οι συγκεκριμένοι πελάτες πληρώνουν σήμερα ούτως ή αλλιώς χαμηλότερες δόσεις από το κανονικό, μιας και τα euribor δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει κάτω από το προαναφερθέν πλαφόν.
Όταν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις τους.
- Νέα δάνεια
Οι τράπεζες ετοιμάζονται το 2025 για μπαράζ περικοπών στα επιτόκια των δανείων, κυρίως στεγαστικών, επαγγελματικών και επιχειρηματικών.
Στόχο τους είναι να ενισχυθεί η ζήτηση, η οποία ειδικά στο κομμάτι του retail παραμένει υποτονική και κατώτερη των προσδοκιών.
Ειδικά στη στεγαστική πίστη αναμένεται το λανσάρισμα νέων προϊόντων με χαμηλά σταθερά επιτόκια για διάστημα από 3 έτη και πάνω, το ύψος των οποίων ενδεχομένως να ξεκινά ακόμη και από το 2%.
Από την άλλη, ελκυστική επιλογή θα αποτελούν και τα κυμαινόμενα επιτόκια, λόγω της υποχώρησης των δεικτών euribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα.
- Έντοκα γραμμάτια
Καθαρά πτωτική θα είναι η νέα χρονιά για τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, που μετά την καταγραφή υψηλού κοντά στο 4%, θα βρεθούν σύντομα κάτω από το 2%.
Θα περιοριστεί με τον τρόπο αυτό το όφελος που έχουν από τόκους οι αποταμιευτές που τα χρησιμοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια αντί των προθεσμιακών καταθέσεων.
Η πορεία μείωσής τους έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, όπως καταδεικνύει η πτώση των επιτοκίων τόσο στις νέες εκδόσεις, όσο και στη δευτερογενή αγορά.
Μία πρώτη γεύση για την επίδραση της νέας απόφασης της ΕΚΤ στη συγκεκριμένη αγορά, θα πάρουμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με το νέο έντοκο γραμμάτιο διάρκειας 26 εβδομάδων που δημοπρατείται.
Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, στα τέλη Νοεμβρίου, η απόδοση στη δημοπρασία είχε ανέλθει σε 2,46%.
- Καταθέσεις
Για τους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια αναφορά, καθώς τα επιτόκιά τους θα συνεχίσουν να είναι μηδενικά ή ελάχιστες μονάδες βάσης πάνω από το 0%.
Ενδεχομένως να υπάρξουν μειώσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς που σήμερα προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 0,30% - 0,50%.
Αυτό που θα επηρεάσει ωστόσο αρκετούς καταθέτες είναι η πολιτική που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου ιδιώτες έχουν σήμερα τοποθετημένα περί τα 35 δισ. ευρώ.
Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων που προσφέρουν, με τους 12μηνους και τους 6μηνους λογαριασμούς να υπόκεινται τις μεγαλύτερες περικοπές.
Ωστόσο, λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται οι επόμενες κινήσεις μείωσης να καθυστερήσουν λίγο και να αναβληθούν για την επόμενη χρονιά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό τα τρέχοντα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις θα φαντάζουν υψηλά.
Όσοι λοιπόν έχετε χρήματα στην άκρη, καλό θα ήταν να τα δεσμεύσετε το συντομότερο σε ένα λογαριασμό προθεσμίας για να κλειδώσετε το επιτόκιό σας έως και για 2 χρόνια.