A- A+
Τι πρωτόκολλα ασφαλείας χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τις θυρίδες

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στουτς μισθωτές τραπεζικών θυρίδων η διάρρηξη και η κλοπή σε κατάστημα της Alpha Bank, η οποία έγινε αντιληπτή στα μέσα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η κλοπή έγινε αντιληπτή στις 13 Νοεμβρίου και έκτοτε έχει ξεκινήσει μαραθώνιος ερευνών της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό των ληστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, οι 4 θυρίδες που παραβιάστηκαν, ανήκουν σε συζύγους γνωστών επιχειρηματιών, οι οποίες κλήθηκαν στην τράπεζα για την ενημέρωσή τους.

Στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι εκλάπησαν χρηματικά ποσά μεγάλης αξίας, εκατομμυρίων ευρώ και κοσμήματα αξίας ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Οι υποθέσεις για τους ληστές

Ο τρόπος πάντως που έγινε η ληστεία είναι περίεργος. Κι αυτό διότι δεν υπήρξε παραβίαση του καταστήματος όταν αυτό ήταν κλειστό.

Επιπλέον, οι ληστές διέρρηξαν συγκεκριμένες θυρίδες, που περιείχαν μεγάλης αξίας αντικείμενα και χαρτονομίσματα, κάτι που δεν θεωρείται τυχαίο.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι η κλοπή έγινε είτε από μισθωτή θυρίδας που εισήλθε στο χώρο κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος ή από άνθρωπο της τράπεζας που έχει πρόσβαση στο χώρο των θυρίδων.

Σε κάθε περίπτωση για να γίνει η ληστεία χρειάστηκε συνέργεια εργαζόμενου της Alpha Bank ή εγκληματική αμέλεια.


ADVERTISEMENT


Πόσο ασφαλείς είναι οι θυρίδες

Η αλήθεια είναι πάντως πως τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις θυρίδες είναι πολύ αυστηρά και η πιθανότητα ληστείας είναι απειροελάχιστη.

Άλλωστε, το περιστατικό της Alpha Bank είναι το δεύτερο που καταγράφρεται στην Ελλάδα μετά το ριφιφί στο κατάστημα της Τράπεζας Εργασίας το 1992.

Μόνο εσείς ή πληρεξούσιοί σας έχετε πρόσβαση στη θυρίδα σας. Την επισκέπτεστε με αυστηρή διαδικασία και απόλυτη διακριτικότητα.

Ποιος έχει τα κλειδιά

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μίσθωσης, λαμβάνετε το κλειδί για τη θυρίδα.

Εάν έχετε ορίσει πληρεξούσιο, και ανάλογα με τον τύπο της θυρίδας που έχετε μισθώσει, λαμβάνετε και δεύτερο κλειδί.

Για να χρησιμοποιήσετε τη θυρίδα σας εκπρόσωπος της τράπεζας σας οδηγεί στον χώρο τους. Για να ανοίξει η θυρίδα χρειάζονται 2 κλειδιά:

- Το κλειδί που έχετε εσείς ή ο πληρεξούσιός σας.
- Το κλειδί που βρίσκεται στο κατάστημα της τράπεζας

Αφού ξεκλειδώσετε τη θυρίδα, ο εκπρόσωπος της τράπεζας απομακρύνεται από τον χώρο. Όταν τον ενημερώσετε ότι ολοκληρώσατε την επίσκεψή σας, επιστρέφει για να κλειδώσετε μαζί τη θυρίδα.

Αφού επισκεφτείτε τη θυρίδα σας, υπογράφετε το παραστατικό επίσκεψης και η τράπεζα το αρχειοθετεί ηλεκτρονικά.

ADVERTISEMENT


Το απόρρητο

Εξάλλου κάμερες στο χώρο των θυρίδων δεν υπάρχουν, παρά μόνο έξω από την είσοδο του χώρου που βρίσκονται.

Επίσης, δεν δηλώνετε το περιεχόμενο της θυρίδας σας, καθώς υπάρχει απόρρητο.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης του περιεχομένου. Για παράδειγμα, συστημικός όμιλος ασφαλίζει το περιεχόμενο της θυρίδας σας έως τις 5.000 ευρώ δωρεάν.

Η ασφάλιση καλύπτει κινδύνους από απώλεια, παραβίαση, ταραχές και φυσικές καταστροφές.